Kodak script-camera's aan te passen aan beroepseisen van journalisten, reclamemensen of architecten

Gevorderde gebruikers kunnen Kodak DC220, DC260 en DC265 programmeren

Vianen,6 april 1999 - De digitale Kodak camera's DC220, DC260 en de onlangs geïntroduceerde DC265 beschikken over programmeerbare voorzieningen, waarmee specialisten, of gevorderde gebruikers, de functionaliteit kunnen aanpassen. Deze zogeheten scripting-faciliteiten maken het mogelijk de camera's af te stemmen op het gebruik door diverse beroepsgroepen, zoals fotojournalisten, reclamemensen of architecten.

Fotojournalisten kunnen met de script-faciliteiten van de Kodak camera's bijvoorbeeld digitale afbeeldingen snel via een laptop en mobiele telefoon naar een redactie sturen. De kwaliteit van de foto's die met de digitale camera's van Kodak worden gemaakt, is voldoende om een krantenafdruk te maken van 30 bij 40 centimeter of een afdruk in een glossy tijdschrift van
10 bij 15 centimeter. Doordat de foto's onmiddellijk in digitaal formaat beschikbaar zijn, kunnen ze eenvoudig worden uitgewisseld via e-mail.

Ook voor de reclamebranche biedt de camera nieuwe mogelijkheden, omdat handelingen die verricht moeten worden voor speciale effecten, zoals een specifieke belichtingsinstelling, vastgelegd kunnen worden in een script. Daarnaast bieden de camera's ook scriptmogelijkheden voor andere creatieve beroepsgroepen, zoals architecten die een digitaal ontwerp van een huis op een vooraf vastgestelde manier in een digitale foto van de omgeving kunnen plaatsen en aan de hand daarvan hun ontwerp kunnen aanpassen.

Een script maakt het ook mogelijk om een serie foto's van een bepaald evenement of een procedure als een 'album' op te slaan in een standaard directory op een PC of netwerk op kantoor, zodat het makkelijker is om ze terug te vinden voor de verdere verwerking. De gebruiker kan bijvoorbeeld een bedrijfslogo of een grafische afbeelding toevoegen.

Met behulp van scripts kunnen gebruikers ook regelmatig terugkerende handelingen automatiseren, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert. Bovendien bieden scripts de mogelijkheid om alle geavanceerde functies van de digitale camera's optimaal te gebruiken. Het Kodak 'watermerk'-systeem bijvoorbeeld. In dit watermerk wordt waardevolle informatie opgeslagen bij de foto, zoals datum en tijdstip waarop de foto is genomen, maar ook een beschrijvende standaard tekst, die via een script wordt toegevoegd. Samen met eventuele audiofragmenten van 45 seconden vormt het resultaat een compleet pakket informatie dat makkelijk kan worden verwerkt in een presentatie of een rapport. Ook zijn er uitgebreide mogelijkheden om met andere applicaties gegevens uit te wisselen. Aanpassen van de scripts is mogelijk dankzij het Digita-besturingssysteem van Flashpoint, dat Digita Script-software omvat.

Kodak levert enkele standaardscripts bij de camera's en biedt tevens de mogelijkheid om nieuwe scripts te downloaden van Internet (www.flashpnt.com). Hier zijn ook links te vinden naar sites van specialisten die hun eigen scripts (veelal gratis) ter beschikking stellen aan anderen. Daarnaast kan iedere gevorderde gebruiker op een PC zelf scripts programmeren en deze op de camera zetten.

De DC265 en de DC260 hebben een 3x optische zoom (equivalent aan 38 tot 115 mm). Deze kan digitaal tot 6x worden vergroot. Met de DC220 kan digitaal tot
4x worden vergroot. Naast de ingebouwde flitser, kan de gebruiker, net als bij een traditionele, professionele camera de camera's aan een externe flitser koppelen. De DC220 maakt opnamen met een eindresolutie van 1,0 megapixels terwijl de DC260 een eindresolutie levert van 1,6 megapixels, ongeveer de helft meer. Ook kan gesproken commentaar bij de beelden worden opgeslagen, de camera's zijn in staat tot 45 seconden geluid vast te leggen en af te spelen.

De camera reageert snel op veranderingen van het licht en stelt zelf de instellingen bij. Op het hoge-resolutie LCD-scherm zijn de opnamen onmiddellijk te zien en kunnen - indien nodig - worden gewist. Op een verwisselbare Compact Flash 8 MB-kaart is opslaan van 14 tot 104 beelden mogelijk, afhankelijk van de gekozen resolutie en compressie. Beelden kunnen intern worden opgeslagen in het JPEG- of het FlashPix-formaat. In het EXIF-formaat (Extended Image File) kunnen beelden met andere informatie worden opgeslagen.

De onlangs geïntroduceerde DC265 biedt enkele extra's: een 16MB geheugenkaart; 4 NiMH batterijen; PCMCIA-adapter; cameratas; beeldopslag- en bewaarsoftware. Voor de uitwisseling van beelden tussen verschillende apparatuur ondersteunt de DC265 de Universal Serial Bus (USB) interface voor zowel Macintosh als PC. Met USB is een snellere overdracht mogelijk dan met het gebruik van seriële of IrDA poorten. Gebruikers kunnen eveneens opnamen draadloos overzetten naar andere camera's, mits die beschikken over infraroodmogelijkheid (IrDA). Ook kunnen de opnamen worden bekeken op een TV of via een LCD-projector met een video-out-mogelijkheid. Tevens is er voor de DC265 een lensadaptor verkrijgbaar waardoor deze kan worden gebruikt met
37mm lensdraad voor groothoek-, teleconverter- of diopterlenzen en filters.

De laatste informatie over Kodak's digitale producten en diensten is beschikbaar op Internet: https://www.kodak.com.

Kodak Digital & Applied Imaging maakt deel uit van de Eastman Kodak Company en verzorgt snelle, gemakkelijke en effectieve end-to-end oplossingen voor digitale beeldverwerking, voor zowel zakelijk, professioneel als persoonlijk gebruik. Het productportfolio omvat alle aspecten van het digitale proces, van opname en opslag tot beeldmanipulatie en afdruk, met onder andere digitale camera's, draagbare scanners, printers en print en cd-media.

Deel: ' Kodak script-camera's aan te passen aan beroepseisen '
Lees ook