'Komende maanden vinden er veel meer inbraken plaats'


Onderzoek onder meer dan 50.000 delicten toont correlatie aan tussen weer en misdaad

AMERSFOORT, 20061031 -- Er is een duidelijk verband tussen het dagelijkse weer en het type misdaad dat op die dag wordt gepleegd. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 50.000 delicten op de website Misdaadkaart.nl. Meest frappante resultaat: hoe winderiger het buiten is, hoe meer er binnen wordt ingebroken.

Misdaadkaart.nl verzamelt alle door de politie gerapporteerde misdaden in Nederland en plaatst deze op een kaart. Meer dan 50.000 misdaden zijn onlangs vergeleken met de dagelijkse weersgesteldheid in Nederland. Na uitvoerige analyse blijkt, dat met name de misdaadtypes "inbraken", "dronkenschap", en "mishandeling" duidelijk be?nvloed worden door het weer.

Robert Jan de Heer, oprichter van Misdaadkaart.nl en verantwoordelijk voor het onderzoek, constateert enkele opvallende correlaties. "Uit de analyse blijkt, dat de temperatuur gerelateerd is aan het aantal inbraken. Naarmate het kouder wordt, vinden er relatief meer inbraken plaats." Het verschil tussen het aantal inbraken op een warme dag (25-29 graden) en een koude dag (0-4 graden) is bijna 50%.
Eenzelfde vergelijking valt ook te maken voor de hoeveelheid wind en regen; naarmate er gemiddeld op een dag meer wind staat of regen valt, wordt er meer ingebroken (kwart meer inbraken bij wind, 30% meer bij regen).

Mishandelingen vinden met name plaats bij warm en zonnig weer. Hoe bewolkter het is, hoe minder er in Nederland mishandeld wordt. Openbare dronkenschappen vinden met name plaats bij koud weer (25% toename t.o.v. warm weer) en/of bij een hoge luchtdruk. Robert Jan de Heer: "Ten slotte valt op, dat het aantal ongelukken in Nederland toeneemt met ruim 15% als de zon volop schijnt."

Over het onderzoek
Alle resultaten zijn terug te vinden op www.misdaadkaart.nl/weer. Het onderzoek is uitgevoerd onder 50.000 door de politie gerapporteerde misdaden, die plaatsvonden gedurende 285 dagen. De data zijn vergeleken met de KNMI-weerdata "Daggegevens van het weer" (via www.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/).
Er hebben de afgelopen jaren ook enkele academische onderzoeken plaatsgevonden omtrent de correlatie tussen weer en criminaliteit. In Nederland houdt prof. Evert van de Vliet zich al jaren bezig met dit onderwerp. Meer (inter)nationale info over de correlatie tussen weer en misdaad vindt u via deze link: www.misdaadkaart.nl/media/onderzoek.pdf

Over Misdaadkaart.nl
Misdaadkaart.nl is eind mei 2006 gelanceerd en telt maandelijks vele tienduizenden bezoekers, die honderdduizenden misdaden bekijken. De site bevat en toont vrijwel alle misdaden die door de Nederlandse politie via persberichten worden verspreid. Daarbij gaat het om vele honderden berichten per dag. Omdat alle misdaden doorzoekbaar zijn, blijkt Misdaadkaart.nl een handig hulpmiddel te zijn voor huizenzoekers die graag willen weten of hun toekomstige woning zich in een veilige buurt bevindt. Daarnaast wordt de site gebruikt door forenzen die op de hoogte willen blijven wat er in de woonbuurt gebeurt.
Misdaadkaart is ontwikkeld door www.MapYourContent.com (specialist in Google Maps toepassingen) en "sponsored by" Geodan (leverancier van geografische informatie) en Nieuwsbank.nl (nieuwsmakelaar in persberichten).


Deel: ' 'Komende maanden vinden er veel meer inbraken plaats' '
Lees ook