Konijnen GCO-terrein kunnen rustig slapen


PETTEN, 20100611 -- Mens en milieu staan centraal bij de 'groene' renovatie op het terrein van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO). De nieuwe buitenverlichting is energiezuinig en schrikt geen dieren meer af. "Van de nieuwe buitenverlichting hebben dus ook de konijnen `s nachts geen last meer", aldus Wilco Brouwer, GCO Responsible Electrical Installations.

Op dit moment pakt GCO de buitenverlichting op het eigen terrein in Petten aan. "De oude installatie gaat er helemaal uit", verklaart Brouwer. Het gaat daarbij om het vervangen van honderd lantaarnpalen die langs de wegen staan opgesteld en de vijftien lantaarnpalen bij de entree die door vijfentwintig nieuwe duurzame lantaarnpalen worden vervangen. In de plaats van de oude lampen plaatst GCO nu zogenaamde Eco Green en Eco White lampen. GCO speelt in Europa een grote rol op het gebied van duurzame energie. Ze doen daarbij meer, dan alleen de Europese beleidsmakers in Brussel adviseren. "We brengen in de praktijk, waar we voor staan", aldus Darren McGarry, communicatiemanager GCO.
De nieuwe armaturen die GCO plaatst zijn voorzien van led-verlichting die een optimaal zicht geeft in zowel de schemer als het nachtelijke duister. Het bijzondere van de led-lampen is de kleurensamenstelling. He we zien is afhankelijk van de lichtintensiteit. Overdag is ons oog het meest gevoelig voor geel licht en `s avonds verschuift de ooggevoeligheid naar groen licht. De basiskleur van de nieuwe led-lichten is precies die groene kleur. Daardoor is er volgens een opgave van de fabrikant minder energie nodig voor goed zicht en dat leidt tot een besparing die kan oplopen van dertig tot zeventig procent. De Eco White led-verlichting met hoge lichtopbrengst past GCO toe bij de entree. De lampen zijn speciaal voor buitengebieden ontworpen voor locaties waar behoefte bestaat aan kleurherkenning.
De Eco Green komt in de armaturen langs de wegen. Ook deze lamp is speciaal voor gevoelige buitengebieden ontwikkeld. Brouwer: "Het grote voordeel van het groene led-licht is dat onder andere de konijnen niet worden afgeschrikt. Het licht veroorzaakt namelijk geen verstoring van flora en fauna en is bovendien nog energiezuiniger ook." Een ander bijkomend voordeel van de armaturen is de lichtverdeling op de grond, waardoor de lichtvervuiling in de atmosfeer tot een minimum blijft beperkt. "Er is in de loop der tijd een hoop veranderd. Vroeger stond er een enorm zoeklicht op het hoge dak dat tot ver over de hekken scheen. Nu proberen we energiezuinig om te gaan met nachtelijke verlichting en zo min mogelijk te verstoren", licht Brouwer toe.
De Milieufederatie Noord-Holland bevestigt het voordeel van de toepassing van led-verlichting. De milieufederatie organiseert onder andere de Nacht van de Nacht om het belang van donkere nachten door het terugdringen van kunstlicht onder de aandacht te brengen. Manuel den Hollander, projectleider Nacht van de Nacht en secretaris van het Natuurbeheerdersoverleg Noord-Holland: "Licht dat 's nachts in buitengebieden schijnt, heeft consequenties voor het bioritme van dieren. Zo blijkt uit onderzoek dat kunstmatig licht het broed- en fourageergedrag van vogels negatief kan benvloeden. Sommige dieren worden afgeschrikt door kunstlicht, andere juist aangetrokken, met onnatuurlijke gevolgen. Ook planten reageren op kunstlicht. De kennis beperkt zich tot nu toe tot laboratoriumexperimenten, veldexperimenten en waarnemingen. Pas dit jaar wordt een grootschalig langer durend onderzoek door onder andere Wageningen UR gestart naar de invloed van kunstlicht op ecosystemen in Nederland. Dat het GCO met LED-lampen begint, lijkt ons hoe dan ook een goede stap voor mens, plant en dier." De eerste led-verlichting is inmiddels geplaatst. Het verlichtingsproject neemt een jaar in beslag en zal naar verwachting aan het einde van de jaar zijn afgerond.


GCO IE
Het Instituut voor Energie (IE) in Petten is een van de zeven instituten van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) een Directoraat Generaal (DG) van de Europese Commissie, die de beleidsmakers in Brussel van informatie voorziet. Het IE levert wetenschappelijke en technische ondersteuning op het gebied van energiekwesties. Maar GCO kijkt niet alleen naar Brussel en beleid. Ook binnen de eigen organisatie is het Europese instituut al jaren bezig met het nemen van duurzame maatregelen. Volgens GCO-communicatiemanager Darren McGarry is het heel belangrijk om het beleid dat je uitdraagt ook op jezelf betrekking te laten hebben. Volledig in lijn met de Europese visie op een duurzame toekomst heeft GCO de gebouwen in Petten compleet gesoleerd en voorzien van energiezuinige klimaatinstallaties met een zeer uitgebreid gebouwbeheersysteem. Naast Petten kent het IE ook een vestiging in Ispra (Itali) en beschikt over een multidisciplinair team van meer dan 300 medewerkers waaronder academici, technici en ondersteunend personeel.


Deel: ' Konijnen GCO-terrein in Petten kunnen rustig slapen '
Lees ook