Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/06/02 Koningin bij opening nieuw gebouw van het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden

Hare Majesteit de Koningin is woensdagmiddag 5 juni 2002 aanwezig bij de opening van het nieuwe onderkomen 'Marnix State' van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden.

Begin jaren negentig begon het CJIB met het innen van boetes voor verkeersovertredingen. Door het centraliseren van deze taak nam de respons aan betalingen toe en steeg het aantal werknemers binnen een jaar van 15 naar 69. Ook de coordinatie van plaatsing van veroordeelden in gevangeniscellen en het leveren van diensten aan slachtoffers in strafzaken werden bij het CJIB ondergebracht. Dit leidde tot verdere groei en de noodzaak van een nieuw kantoor. Nu, tien jaar later, zijn er in het nieuwe onderkomen 600 werkplekken beschikbaar.

In opdracht van de Rijksgebouwendienst, maar in nauw overleg met het CJIB en de gemeente Leeuwarden, is op het Marnixterrein een milieuvriendelijk overheidsgebouw neergezet met van de buitenkant een sobere, maar functionele uitstraling die aansluit bij de taken van het CJIB. Van binnen is dat anders: het gebouw bestaat uit drie vleugels die via binnenruimtes met elkaar zijn verbonden. Een van de binnenruimtes wordt overkapt met een gekarteld glazen dak en vormt een serre. De andere is een patio. De tuin en de serre zijn een weerspiegeling van de open en flexibele bedrijfsidentiteit.

Het pand is gebouwd volgens het Nationaal pakket Duurzaam Bouwen. Dit betekent dat gebruik is gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, die niet schaars zijn en die met weinig energieverbruik kunnen worden geproduceerd, zoals bakstenen van rivierklei en beton van granulaat - tot kiezelsteen gebroken puin. Op het dak van het CJIB-gebouw zijn zonnepanelen aangebracht voor de opwekking van elektriciteit. Naast de maatregelen van duurzaam bouwen worden in Marnix State op grote schaal innovatieve technieken toegepast, zoals de verlichting, die bij veel daglicht automatisch dimt.

Deel: ' Koningin bij opening nieuw gebouw CJIB in Leeuwarden '
Lees ook