rijksvoorlichtingsdienst
het koninklijk huis


08/04/00

koningin doopt fregat zeven provinciën te vlissingen

hare majesteit de koningin doopt zaterdagmiddag 8 april 2000 in vlissingen het luchtverdediging- en commandofregat zeven provinciën. het schip wordt in opdracht van de koninklijke marine gebouwd door de koninklijke schelde groep. de zeven provinciën is het eerste fregat uit een serie van vier. de schepen vervangen de twee geleidewapenfregatten van de tromp-klasse, die in technisch opzicht verouderd zijn, en de twee luchtverdedigingsfregatten van de van heemskerck-klasse.

het totale budget voor de vier schepen bedraagt 3,6 miljard gulden. het hele project betekent 3200 mensjaren werk voor de schelde. bij het project wordt samengewerkt met duitsland en spanje, die gelijksoortige schepen bouwen.

de luchtverdediging- en commandofregatten worden in het overdekte dok in vlissingen gebouwd. de schepen worden bij deze methode in blokken opgebouwd, compleet met apparatuur en leidingen. de zeven provinciën is 144 meter lang, 18,8 meter breed en heeft een diepgang van 5 meter. het schip wordt voortgestuwd door een combinatie van gasturbines en diesels met een maximum snelheid van 29 knopen (ruim 53 km/u). het is uitgerust met de modernste apparatuur.

de zeven provinciën-klasse zal de komende jaren het hart van de koninklijke marine gaan vormen. dit eerste schip wordt begin 2002 aan de koninklijke marine overgedragen.

Zoekwoorden:

Deel: ' Koningin doopt fregat Zeven Provinciën te Vlissingen '
Lees ook