Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

Persberichten

15/12/99 Koningin bij opening tentoonstelling islamitische kunstschatten

Hare Majesteit de Koningin is woensdag 15 december 1999 in De Nieuwe Kerk te Amsterdam aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Aardse Schoonheid, Hemelse Kunst. De minister-president zal de openingstoespraak houden. Op deze tentoonstelling zijn ruim driehonderd islamitische kunstschatten te zien uit internationaal vermaarde collecties.

Er worden voorwerpen tentoongesteld uit de zevende tot en met de negentiende eeuw. Aan de hand van thema's als Het Paleis, De Moskee, en Het Paradijs worden juwelen, keramiek, glas, korans, kleding en tapijten getoond. Natuurlijke elementen als bloemen, geuren en water nemen in de islam een belangrijke plaats in, als verwijzing naar het paradijs. Daarom is de tentoonstelling verlevendigd met vijvers, fonteinen en vogels.

De tentoongestelde voorwerpen zijn onder meer afkomstig uit museumcollecties in Istanbul, Damascus en Sana'a, Londen, Parijs en New York. Uit het Nederlandse Museum voor Volkenkunde in Rotterdam worden twee cederhouten deuren uit Marokko getoond.

De expositie is samengesteld door prof.dr. Michail Piotrovski, arabist en directeur van de Hermitage in St. Petersburg. De tentoonstelling is tot en met 24 april te zien in De Nieuwe Kerk; daarna in de Hermitage.

Deel: ' Koningin opent tentoonstelling islamitische kunstschatten '
Lees ook