Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/10/01 Koningin reikt Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst uit te Den Haag

Hare Majesteit de Koningin zal vrijdag 5 oktober 2001 in het Gemeentemuseum te Den Haag de jaarlijkse aanmoedigingsprijs, de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, uitreiken aan jonge kunstenaars. Daarna opent zij de tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit overige ingezonden schilderijen. De uitreiking van de Koninklijke Subsidie en de tentoonstelling vinden jaarlijks plaats in het Koninklijk Paleis op de Dam, maar zijn dit jaar eenmalig verplaatst naar het Gemeentemuseum in Den Haag.

Dit jaar zonden in reactie op advertenties in landelijke dagbladen en kunsttijdschriften 350 kunstenaars dia's en documentatie in voor de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst 2001. De jury bekeek bij de eerste selectie ongeveer 1500 werken. Criteria bij het beoordelen waren oorspronkelijkheid, visie en inhoud, artistieke kwaliteit en uitvoering. Uiteindelijk zijn vier kunstenaars geselecteerd voor de Koninklijke Subsidie.

De jury heeft een representatieve tentoonstelling samengesteld uit het ingezonden werk van 84 kunstenaars. De tentoonstelling van de inzendingen geeft ieder jaar een goed beeld van wat er onder jonge kunstenaars leeft. Voor veel van hen is het een van de eerste keren, vaak zelfs de eerste keer, dat hun werk onder de aandacht komt van een groot publiek.

De jury bestond dit jaar uit: Marja Bloem (voorzitter), Rob Birza, Anke van der Laan, Charlotte Schleiffert, Berend Strik, Pietje Tegenbosch, Luc Tuymans.

Deel: ' Koningin reikt Subsidie voor Vrije Schilderkunst uit '
Lees ook