Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

01/10/99 Koningin reikt subsidies uit voor Vrije Schilderkunst te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin reikt vrijdag 1 oktober in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de Koninklijke Subsidies voor Vrije Schilderkunst uit. Dit jaar zonden 450 jonge kunstenaars werken in om mee te dingen naar de subsidie van tienduizend gulden. Vier van hen zullen deze aanmoedigingsprijs uit handen van de Koningin ontvangen. Hun winnende werken en werk van andere deelnemers is de gehele maand oktober te zien in het paleis.

De jaarlijkse aanmoedigingsprijs werd ingesteld door Koning Willem III om jong talent op het gebied van de schilderkunst te stimuleren. De koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix hebben de traditie voortgezet. Jaarlijks komen maximaal vier kunstenaars in aanmerking voor de subsidie. Elke Nederlandse beeldend kunstenaar kan meedingen die de schilderkunst zelfstandig en beroepsmatig beoefent en die begin dit jaar nog geen 35 jaar was.

Op basis van de dia's die de kunstenaars inzonden van werk van hun hand werden 101 van hen geselecteerd voor deelname aan de tweede ronde, waarbij zij twee schilderijen ter beoordeling konden aanbieden. In de laatste jureringsronden werden daaruit de vier winnaars gekozen. Van de winnaars zullen op de tentoonstelling in het paleis twee werken te zien zijn. Daarnaast zijn 19 kunstenaars geselecteerd die met één schilderij vertegenwoordigd zullen zijn. De jury bestond dit jaar uit Marja Bloem (voorzitter), Wim Beeren, Rob Birza, Fons Haagmans, Anke van der Laan, Charlotte Schleiffert en Berend Strik.

Op de tentoonstelling is werk te zien van Antoine Adamowicz, Aafke Bennema, Matthijs van den Bosch, Koen Delaere, Marcel van Etten, Robbert-Jan Gijzen, Frederika Hasselaar, Michiel Hogenboom, Peter Hoijmakers, Joris van der Horst, Jantien Jongsma, Iris Kensmil, Frenk Meeuwsen, Wessel Muller, Jacco Olivier, Elka Oudenampsen, Isabelle Simons, Gé Karel van der Sterren, Aline Thomassen, Marcha Vandenberg, Daniël Verkerk, Peter Vos, en André Wiehager.

Deel: ' Koningin reikt subsidies uit voor Vrije Schilderkunst '
Lees ook