Ingezonden persbericht


Persbericht

Schoonhoven 25 september 2001

Koninklijk bezoek Vakschool Edelsmeden en Uurwerktechniek ROC Zadkine Locatie Schoonhoven.
Op maandag 8 oktober 2001 zullen Z.K.H. Prins Willem Alexander en mevrouw Máxima Zorreguieta een bezoek brengen aan De Vakschool te Schoonhoven. Dit gebeurt in het kader van het kennismakingsbezoek aan de provincie Zuid-Holland. Tijdens het bezoek is de school zoveel mogelijk "gewoon" in bedrijf zodat het paar een goede indruk krijgt hoe leerlingen opgeleid worden in hun vak.

Een nadere toelichting en achtergrond informatie van de verschillende onderdelen vindt u in het algemene gedeelte na het programma overzicht

Het programma voor dit bezoek ziet er als volgt uit: (onder voorbehoud)

Programma


· 13.00 uur Ontvangst buiten bij het schoolplein door dhr drs. F.A.H. Guis, voorzitter College van Bestuur ROC Zadkine en dhr ir. J Schop voorzitter Algemeen Bestuur

· Rondleiding door de school door mevrouw T. A. Ras, directeur opleidingen centra Edelsmeden, dhr P.J.M. Weel, adj. directeur De Vakschool en dhr A. Kruijse voormalig plv. locatie directeur Schoonhoven.

· Bezichtiging vitrines en etalage's. De vitrines geven een overzicht van de verschillende vakrichtingen van De Vakschool. De etalages worden ingericht door leerlingen van de opleiding juweliers


· Bezoek lokaal 1 praktijklokaal uurwerktechniek, grootwerk; leerlingen van deze opleiding repareren en restaureren klokken.

· Bezoek lokaal 2 praktijklokaal uurwerktechniek, kleinwerk; repareren en restaureren horloges.

· Bezoek lokaal 3a praktijklokaal graveren; Leerlingen bezig met machinaal graveren.

· Bezoek lokaal 3b praktijklokaal graveren; leerlingen bezig met handgraveren, overzicht vakgebied graveur

· Bezoek lokaal 7 praktijklokaal goudsmeden; leerlingen van verschillende leerjaren aan het werk achter de goudsmidswerkbank. Mevrouw Maxima Zorreguieta zal in dit lokaal een goudsmidshandeling verrichten.

· Bezoek lokaal 8 praktijklokaal zilversmeden; leerlingen van verschillende leerjaren aan het zilversmeden. Prins Willem Alexander zal in dit lokaal gevraagd worden de hamer ter hand te nemen om het smeden van zilver te ervaren.

· Bezoek serre. Tentoonstelling van diverse sieraden en groot zilverwerk gemaakt door vakscholieren. Overzicht producten mini ondernemingen. Bovendien is er ook werk van St. Eloys Gilde en een kleine collectie uit het Nederlands Goud, Zilver en Klokkenmuseum te zien. Dit om de goede samenwerking binnen Schoonhoven Zilverstad te benadrukken

· Aanbieden van gouden SMLL. Geurhanger ontwikkelt door 7 studentes in het kader van het project minionderneming "Opfiuz".

· Aanbieding van geschenk van de gemeente Schoonhoven door burgemeester Wassenberg

· Vertrek Vakschool per koninklijke bus.
VAKSCHOOL EDELSMEDEN EN UURWERKTECHNIEK ROC ZADKINE

Algemeen

ROC Zadkine

ROC Zadkine biedt dag- en avondonderwijs aan voor zowel jongeren als volwassenen op ongeveer 60 locaties in de regio Rotterdam en daarbuiten. Het onderwijsaanbod omvat zo'n 500 opleidingen, verdeeld over ruim 20 branches op het gebied van economie, zorg en welzijn, techniek en educatie. Er zijn mogelijkheden theorielessen te volgen naast een baan en er zijn opleidingen waarbij de leerling het vak in onder andere een stage leert. Zadkine Contract Activiteiten BV verzorgt scholing op maat voor werkenden en werkzoekenden.

De Vakschool

De Vakschool te Schoonhoven is een MBO school met opleidingen in 5 richtingen, te weten:
- juwelier

- uurwerktechniek

- graveren

- goudsmeden

- zilversmeden
De locatie Schoonhoven kent ruim 500 studenten, de grootste groep bij de afdeling goudsmeden. De Vakschool is de enige school in Nederland die deze opleidingen aanbiedt. Behalve Schoonhoven kent de Vakschool ook nog een locatie in Amsterdam Ruim 65 % van de studenten is vrouw. De studenten komen uit het hele land (en daarbuiten) en 70 % woont op kamers in Schoonhoven of naaste omgeving van Schoonhoven. De gemiddelde leeftijd van de studenten is 20 jaar.

Historie

- 1895 Oprichting Teekenschool van de Nijverheidsvereinging Goud-Zilversmeden
- 1920 Omzetting in Rijksvakschool

- 1955 Van rijksvakschool naar Stichting Vakschool
- 1968 Mammoetwet betekent MTS Vakschool Schoonhoven
- 1993 fusie met LTS Amsterdam(goudsmeden) en LTS Hoorn (uurwerktechniek) tot De Vakschool MBO college voor Edelsmeden en fijne techniek
- 1995 Aansluiting bij het Zadkine College
- 1996 Onderdeel van ROC Zadkine

De opleidingen

Juwelier
De juwelier is de ondernemer in de branche goud en zilver. Hij/zij verkoopt sieraden, klokken, horloges enz. De Vakschool heeft in deze richting opleidingen op diverse niveaus. Aspirant juwelier is een BBL -opleiding (werkend leren), de grootste groep volgt de opleiding juwelier-ondernemer en er wordt momenteel, in samenwerking met HBO, de opleiding Juwelier-Manager ontwikkeld.

Graveren
De graveur vindt zijn werk in veel gebieden zoals belettering, (naambordjes, bewegwijzering) stempel en matrijzen industrie (munten, mallen gietvormen) en graveren van artikelen voor de juwelier Op de Vakschool komen alle aspecten van het graveervak aan bod; handgraveren, 2D en 3D graveren en werken met computergestuurde machines De opleiding aankomend graveur is een BBL opleiding, graveur-ondernemer is een voltijd dagopleiding.

Uurwerktechnicus
Een uurwerktechnicus restaureert antieke klokken en repareert horloges. Het vak vraagt van de uurwerktechnicus precisie en een hoog concentratieniveau Zowel de opleiding atelier-uurwerktechnicus en uurwerktechnicus-ondernemer worden op De Vakschool aangeboden.

Goudsmeden
Een goudsmid ontwerpt, maakt en repareert sieraden zoals ringen, armbanden, kettingen e.d., zowel in goud als in zilver. De technieken die daarbij worden gebruikt, zagen, boren solderen e.d. worden goudsmid- technieken genoemd. De Vakschool leidt op verschillende niveaus op van productiemedewerker tot goudsmid-ondernemer. Een "extra" jaar geeft de leerlingen de gelegenheid tot het behalen van een kwalificatie goudsmid-specialist. Er is een speciale instroom voor HAVO/VWO studenten die de opleiding versneld-goudsmeden kunnen volgen

Zilversmeden
De zilversmid vervaardigt vanuit een vlakke plaat zilver gebruiksvoorwerpen. Te denken valt hierbij aan bekers, schalen bestek vazen en theepotten. Steeds vaker maken zilversmeden ook (kunst)objecten De Vakschool biedt de opleiding als een extra beroepsprofiel na de opleiding goudsmeden

mini onderneming

Een initiatief van o.a. ABNAMRO Bank, MKB Nederland en Kamers van Koophandel met als doel jonge mensen leren ondernemen Al een aantal jaren doen studenten van De Vakschool mee aan een landelijk project van mini ondernemingen. Elk jaar met groot succes. Vijf van de zes mini ondernemingen vielen in de prijzen. Afgelopen jaar was de mini onderneming Opfiuz uitermate succesvol Zeven vrouwelijke studenten vormde de onderneming en brachten een geurhanger, de SMLL, op de markt. Een sieraad die omgehangen kan worden en tevens een parfum lucht verspreidt Door een eerste prijs te winnen op de nationale marktdag van mini onderneming mocht deze onderneming Nederland vertegenwoordigen in Stavanger. In Noorwegen werd de eerste prijs behaald voor beste product, tweede prijs voor beste logo en een tweede prijs voor de beste Company Overall De studentes bieden mevrouw Máxima Zorreguieta een gouden geurhanger aan. Niet helemaal uniek want kroonprins Haakon van Noorwegen mocht er ook al een ontvangen.

8 oktober 2001

Op 8 oktober is er een uitgebreide persmap beschikbaar Gedetailleerd is dan de rondleiding, die het paar maakt door de Vakschool, beschreven inclusief toelichting op alle handelingen die te zien zijn en indien mogelijk namen van direct betrokken leerlingen.

NAW gegevens

Vakschool Edelsmeden en Uurwerktechniek ROC Zadkine Mr. Kesperstraat 10
2871 GS Schoonhoven
tel: 0182 38 39 44
fax: 0182 38 30 47
e-mail: schoonhoven@de-vakschool.nl
website: www.de-vakschool.nl

informatie:
Pieter Vermeulen voorlichter
tel: 0182 38 39 44 of 0182 38 10 52 (privé) e-mail pieter.vermeulen@de-vakschool.nl of cajvermeulen@hetnet.nl (privé)

Deel: ' Koninklijk bezoek Vakschool Edelsmeden en Uurwerktechniek '
Lees ook