PERSBERICHT - 24 FEBRUARI 2000

Koninklijke Serres en de allerdikste eik van het land België stelt zijn groene schatkamer open

De brochure Parken en Tuinen

Meer informatie

Brochure 2000, Jaar van Parken en Tuinen met beschrijving tuinen en gedetailleerde informatie over de openingstijden en evenementen is verkrijgbaar bij:

Belgisch Verkeersbureau
voor Ardennen en Brussel Kennemerplein 3
2011 MH Haarlem
tel 0900-2020107
(fl 1 p/m)

Aangezien het in de Ardennen en Brussel het `Jaar van Parken en Tuinen' is, wordt op deze plaats met enige regelmaat aandacht gegeven aan enkele tuinen in het bijzonder.

Op het kantoor van het Belgisch Verkeersbureau voor de Ardennen en Brussel is een handige brochure verkrijgbaar, met beschrijvingen van beroemde tuinen, lieflijke tuinen, kasteeltuinen, abdijtuinen en natuurparken. Hiernaast ziet u de brochure en leest u hoe u die kunt bestellen.

Buitenkansje: bedwelmd worden in
de Koninklijke Serres van Laken

Slechts twee weken per jaar zijn de Koninklijke Serres van Laken in Brussel geopend voor het publiek. Dit jaar kan met van 21 april tot en met 7 mei een kijkje nemen in de privé-tuin van de koninklijke familie van België.

Een buitenkansje om onder die prachtige constructie van ijzer en glas te genieten van prachtige bomen, planten en bloemen en natuurlijk van de heerlijke geuren die al die planten en bloemen verspreiden. Zoals gebruikelijk is de toegang kosteloos. Exacte openingstijden zijn op het kantoor van het Belgisch Verkeersbureau voor Ardennen en Brussel beschikbaar.

Leopold II liet de Serres meer dan 100 jaar geleden aanleggen. Hij realiseerde daarmee zijn droom om de `eeuwige lente' bij de hand te hebben. Alphonse Balat, de leermeester van Victor Horta, is de architect die tekende voor het ontwerp. De Engelse tuinarchitect John Wills mocht de inrichting verzorgen.

Resultaat: een complex van 36 kassen verbonden door glazen passages, geheel in art-nouveaustijl en gevuld met exotische en gangbare planten en bomen. De zogenaamde Kongo serre is het hoogtepunt: een constructie van glas en staal van 30 x 30 meter met voornamelijk palmbomen. Andere staaltjes die men te zien krijgt zijn: muren volledig bedekt met varens, gangen met een plafond van bloeiende fuchsia's, manshoge geraniums, zalen gevuld met bloeiende azalea's, oleanders en camelia's.

Het kasteel Enghien met zijn fraaie tuin

Met Pasen naar de tuin van Kasteel Enghien

In het park van Enghien lees je als bezoeker als het ware de geschiedenis van de families Arenberg en Empain. Zij legden er vanaf de 15e eeuw een mooie tuin aan met als resultaat dat men in het bos de dikste eiken (675 cm!) van België kan vinden.

Vanaf 1986 werd de pracht en praal van de tuinen uit de 17de eeuw hersteld door de gemeente van Enghien en sinds 30 april 1998 is het domein open voor publiek. Net als in 1636 stroomt het water weer uit de nissen in de muur en via kanaaltjes naar de bijzondere trappen. Met name het Zeven Sterren Paviljoen, de bloementuin in oude stijl, de dahliatuin, de fonteinen en het kasteel zijn de moeite waard.

Er worden zeer regelmatig speciale evenementen georganiseerd. Op 15 april staat de Bloementuin centraal: men kan van alles opsteken over de herkomst van bollen en de vorm van de perken.

In het paasweekend, 22, 23 en 24 april, organiseert men `De coulissen van de tuin', op 16, 17 en 18 juni `De dag van de roos', op 21/6 `Het barok park', op 16,17 en 18 september de dahliadagen en op 29,30/9 en
1/10 het feest van de tuin en de planten. Enghien ligt ongeveer 20 km ten zuid-westen van Brussel.

België's enige
sinaasappelbomen
Juist ten zuiden van Dinant langs de Maas ligt het kasteel van Freyr (foto rechts). Drie klassieke tuinen zijn trapsgewijs aan de oever van de Maas aangelegd en men heeft vanuit de tuinen een prachtig uitzicht op de rotsen (met klimmers!) aan de overkant.

In de zogenaamde Meditatietuin zorgen de fonteinen, de schaduw van de lindebomen en de geur van de 300 jaar oude sinaasappelbomen voor een betoverende sfeer.

De sinaasappelbomen staan in de winter natuurlijk in de naast de tuin gelegen prachtige oude oranjerieën. Een deel van de tuin is in Franse stijl aangelegd en de boventuin staat vol met mooi gesnoeide haagbeuken in de vorm van schoppen, klaveren, harten en ruiten waardoor het geheel een soort doolhof wordt.

Bijzonder detail: de tuin en het kasteel zijn sinds 1387 in handen van dezelfde familie. Nog altijd zorgt de familie, met hulp van vrienden en vrijwilligers, voor het onderhoud van de tuinen.

Rozen uit het verleden

In Malmedy, niet ver van Spa en Stavelot, kan men neus en ogen de kost geven in de oude rozentuin van kweker Daniel Schmitz. Het is een sublieme collectie oude en zeer oude rozen waarvan een groot aantal uit het midden van de 19de eeuw en soms zelfs uit de 14de eeuw stamt. In totaal staan er 1500 variëteiten, waaronder de Rosa Malmundariensis en de `Souvenir de Malmedy'. Ook kan men er natuurlijk in de kwekerij mooie rozen aanschaffen voor de eigen tuin.

Meer informatie:
Belgisch Verkeersbureau voor Ardennen en Brussel Kennemerplein 3

2011 MH Haarlem
tel 0900-2020107 (fl 1 p/m).

Deel: ' Koninklijke Serres en dikste eik in groene schatkamer België '
Lees ook