Voedingscentrum
Word je sneller dik van koolhydraten dan van vet? 10 februari

Nee. Het idee dat koolhydraten (zetmeel en suikers) dik maken, komt voort uit de situatie in Amerika. Het aantal dikke Amerikanen neemt sterk toe, terwijl Amerikanen juist erg bewust lijken om te gaan met vet en dit vervangen door koolhydraten. Koolhydraten zouden aanzetten tot te veel eten omdat ze schommelingen in de bloedglucosespiegel kunnen veroorzaken. Daardoor zouden ze relatief snel een hongergevoel geven. Deze theorie wordt echter niet gestaafd door onderzoek.

Uit onderzoek blijkt juist dat mensen die minder vet en meer koolhydraten en vezels eten, sneller gewicht verliezen en gemakkelijker op gewicht blijven dan mensen die dat niet doen. Dat komt doordat koolhydraten en vezels sneller een verzadigd gevoel geven. Daarom is het aan te raden ruimschoots brood, aardappelen, rijst, pasta, groente en fruit te eten. Verder is vetarm eten in het algemeen minder calorierijk. Vet levert namelijk per gram maar liefst 9 calorieën. Dat is ruim twee keer zoveel als een gram koolhydraten, die 4 calorieën bevat!

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je van koolhydraten niet dik kunt worden. Als je maar genoeg koolhydraten eet, kun je op die manier ook te veel calorieën binnenkrijgen. Waarschijnlijk is dat de verklaring voor het groeiende aantal dikke mensen in Amerika.

Zoekwoorden:

Deel: ' Koolhydraten versus vet '




Lees ook