Koos H. deed eigen verhaal in boek enkele maanden voor overlijden


Den Haag, 20150722 -- Ben Zijl heeft een praktijk in psychosociale en seksuologische hulpverlening en is publicist. Hij bezoekt als vrijwilliger gevangenen en tbs'ers. Door dit vrijwilligerswerk kwam hij in contact met Koos H, die hij sinds 2005 heeft bezocht. Hij vroeg Koos om zijn geschiedenis op te schrijven om zo het verleden beter te verwerken. Dat verhaal is de basis geworden voor een boek dat onlangs bij Uitgeverij U2pi is verschenen: Politie, Justitie en de Zaak Koos H.

De zaak Koos H. is een van de meest spraakmakende moordzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Koos stond bekend als een seriemoordenaar, waarvan de Nederlandse misdaadgeschiedenis er maar enkele kent. Veroordeeld tot levenslang, voor het vermoorden van drie jonge mesjes, zat hij meer dan dertig jaar vast. In eerste instantie werd hij veroordeeld zonder deze moorden bekend te hebben. Drie jaar later legde hij een gedeeltelijke bekentenis af om daardoor in aanmerking te kunnen komen voor behandeling.

Maar heeft Koos H. deze moorden ook daadwerkelijk gepleegd? En wat is de waarheid achter de relatie die hij had met rechter Cornelis Stolk, vicepresident van de Haagse rechtbank?

In het boek van Ben Zijl komt eindelijk Koos H. zelf aan het woord. Een nietsverhullend, verbijsterend verhaal over zijn leven. Een aaneenschakeling van doffe ellende, amper ouderlijke zorg, gedwongen plaatsing in een jeugdinrichting en -gevangenis, zelf slachtoffer van seksueel misbruik en uiteindelijk veel cirminele activiteiten.

Politie, Justitie en de zaak Koos H, Auteur: Ben Zijl, ISBN 978 90 8759 514 2, 333 blz, verkrijgbaar in iedere boekhandel voor 22,50 euro.


Deel: ' Koos H. deed eigen verhaal in boek enkele maanden voor overlijden '
Lees ook