Rijksvoorlichtingsdienst

Het Koninklijk Huis

Persberichten

25/12/99 Kersttoespraak 1999

Hare Majesteit de Koningin houdt ook dit jaar op Eerste Kerstdag een toespraak via de radio. De Kersttoespraak wordt om 13.00 uur uitgezonden door de NOS via Radio 1, regionale radio-omroepen en Radio Nederland Wereldomroep. NOS Teletekst publiceert de toespraak op pagina 858.

De tekst van de Kersttoespraak is na het uitspreken door de Koningin op deze site te lezen.

Korte geschiedenis van de Kersttoespraak
In 1914, kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, schreef Koningin Wilhelmina een bemoedigend woord aan het Nederlandse volk in de vorm van een Kerstboodschap. Deze boodschap kan men zien als een voorloper van de latere Kersttoespraken. Op 20 december 1931, in het begin van de crisisjaren, hield de Koningin de eerste Kersttoespraak tot haar volk via het toen zeer moderne medium, de radio. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield zij jaarlijks van 1939 tot en met 1945 toespraken ter gelegenheid van het Kerstfeest. Koningin Juliana maakte van het uitspreken van een Kersttoespraak voor de radio een traditie door dit elk jaar op Eerste Kerstdag te doen. Koningin Beatrix heeft na haar inhuldiging deze traditie voortgezet.

Op deze site is in de rubriek Toespraken de Kersttoespraak van de Koningin van 1998 opgenomen.

De Kersttoespraken van Koningin Juliana zijn gebundeld in het boek Alle kerstboodschappen van Koningin Juliana: een bundeling van de kersttoespraken welke Koningin Juliana jaarlijks van 1948 tot en met 1979 op 25 december voor de radio heeft gehouden. Weesp: Heureka, 1980, 165 pagina's. De Kersttoespraken van Koningin Beatrix van 1980 tot en met 1991 zijn opgenomen in het boek Het staatshoofd spreekt, samengesteld door W. Breedveld. Den Haag: SDU, 1992, 446 pagina's.

Deel: ' Korte geschiedenis van de Kersttoespraak van de Koningin '
Lees ook