Ingezonden persbericht

KORTOM internetcommunicatieDahliastraat 23
3551ST Utrecht

Utrecht 18 september, 2001


- P E R S B E R I C H T -

Internet en privacy

Utrecht. Het gebruik van internet kan ongewenste gevolgen hebben voor de privacy. Dat geldt bijvoorbeeld voor websites waar gereageerd kan worden op een advertentie, of een prikbord of forum waar vragen gesteld kunnen worden. Met enige kennis en vernuft kunnen veel persoonlijke gegevens worden achterhaald en gebruikt. Hiertegen waarschuwt het Utrechtse internetcommunicatie bureau KORTOM.

Met behulp van het internet (e-mail, world wide web, nieuwsgroepen) kan een gebruiker toegang verkrijgen tot een onuitputtelijke bron van informatie. Dit geldt echter niet alleen voor de gebruikers die op zoek zijn naar informatie, maar ook voor personen die misbruik willen maken van persoonsgegevens.

Internet biedt gebruikers vele mogelijkheden om hun persoonlijke gegevens achter te laten. De meeste mensen gaan hier voorzichtig mee om en gebruiken pseudoniemen (met bijbehorend email-adres). Toch zijn er internetgebruikers die hun persoonlijke gegevens verspreiden, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen daarvan. Stel: U zoekt een baantje en hebt bij één van de talrijke online forums een bericht geplaatst. Natuurlijk zet u er in zo n geval een e-mail adres bij dat u (regelmatig) checkt. "Een 22-jarige meid zoekt naar acteerwerk!" Zo n oproep kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Wie zo n oproep plaatst, moet zich realiseren dat stalkers makkelijk persoonlijke gegevens kunnen achterhalen.

Met weinig gegevens is veel informatie te achterhalen. Zo zijn er zogenaamde zoekopnummer-sites waar met alleen een telefoonnummer het adres van de aansluiting te achterhalen is. Ook met bijvoorbeeld www.belles.nl is eenvoudig informatie te achterhalen. Met alleen een straatnaam en een plaats kan ieder een volledige lijst van alle straatbewoners krijgen.

Daarnaast zijn er allerlei andere manieren om aan informatie te komen. Chatprogramma s zoals het populaire ICQ bijvoorbeeld. Dit is een real-time chatprogramma, waarmee men ook kan zoeken naar andere gebruikers. Het zoeken kan op ICQ nummer (iedere ICQ gebruiker heeft een uniek nummer) op achternaam of op e-mailadres.

Heeft iemand een eigen website, dan kunnen de contactgegevens opgevraagd worden bij de organisatie die de domeinregistraties bijhoudt. Daar staat het telefoonnummer van degene die het domein geregistreerd heeft bij. Zo is al een aantal keer het privénummer van bekende Nederlanders achterhaald.

Ook kan met alleen de naam van een persoon in de zoekmachine Google worden gezocht. Google is zonder twijfel de zorgvuldigste zoekmachine van dit moment. Heeft u onlangs een diploma gehaald en is dit vermeld op de website van uw opleiding, dan is de kans groot dat Google het terug kan vinden.

Een ander ongewenst effect van het achterlaten van een e-mail adres op een website is Spam (ongewenste reclame via e-mail). Organisaties die hun geld verdienen met Spam zetten speciale programma's in om email-adressen te oogsten van websites. Gevonden email-adressen worden ongevraagd toegevoegd aan allerlei mailinglists. Gevolg is een stortvloed van ongewenste berichten in uw e-mail.

Wie dit soort ongemak wil voorkomen en stalkers wil vermijden, doet er goed aan om zorgvuldig met persoongegevens om te gaan. Let goed op waar u welke gegevens achterlaat. In sites met inlog- en beveiligingsmogelijkheden is het minder erg om complete adresgegevens achter te laten dan op een prikbord in bijvoorbeeld een datingsite.

Gaat iemand op internet niet voorzichtig om met persoonsgegevens, dan bestaat het risico dat een stalker allerlei informatie over die persoon achterhaalt. Naast naam, interesses, e-mail en huisadres kan zelfs het telefoonnummer in zijn bezit komen. Een onprettige gedachte, meent het Utrechts internetbedrijf Kortom.

+++ Einde persbericht +++

Nadere informatie is te verkrijgen bij:
KORTOM vof
Maarten Bom
Dahliastraat 23
3551 ST Utrecht
030-2421080
06-54381021
maarten@kortom.nl
www.kortom.nl

Deel: ' Kortom waarschuwt voor gevolgen internet en privacy '
Lees ook