Ingezonden persbericht


Kossmann.dejong ontwerpt expositie 'Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog'

Dinsdag 5 maart opent de permanente opstelling ´Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog´ in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Kossmann.dejong maakte het concept en ontwierp de expositie rondom een door de Duitsers in beslag genomen bagagewagen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit type wagons is ingezet voor transporten van Joden, Roma en Sinti naar concentratie- en vernietigingskampen in Oost-Europa. In de presentatie zijn verschillende perspectieven op het thema ´Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog´ uitgewerkt. Fragmenten van getuigenissen van gedeporteerden vertellen binnenin de wagon het verhaal van de slachtoffers. Een console voor de wagon brengt op basis van nieuw onderzoek het omvangrijke transportsysteem in kaart en belicht het perspectief van degene die het regisseerden, eraan meewerkten of toekeken. De rol die de spoorwegen speelden in Europa bij de massadeportaties is omstreden. Ook voor de Nederlandse Spoorwegen vormen deze transporten een zwarte bladzijde uit haar geschiedenis. In totaal vertrokken via Kamp Westerbork en Kamp Vught 93 treinen, die ruim 100.000 mensen vervoerden. Vanuit station Maliebaan, waar tegenwoordig Het Spoorwegmuseum is gevestigd, werden circa 1200 Joden op transport gesteld. Het materieel, de dienstregeling en het vervoer tot de grens werden door Nederlands personeel verzorgd. De cruciale positie van de Nederlandse Spoorwegen in dit systeem bleef lang onbesproken.

De expositie werpt een nieuw licht op de organisatie en uitvoering van de deportaties. Door bureau MUST zijn indrukwekkende kaarten en infographics gemaakt. Beginnend bij het Europese perspectief zoomt het publiek steeds verder in op de Nederlandse en uiteindelijke op de Utrechtse situatie. Daarnaast maken bezoekers kennis met de verhalen van daders, slachtoffers en omstanders. Uniek aan de tentoonstelling is deze verbeelding van de logistieke operatie die achter de Holocaust schuil ging.

Bewust is ervoor gekozen om de wagon niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De kale binnenruimte met minimale lichtinval zorgt voor een intense ervaring. De stemmen die in het rijtuig klinken, confronteren het publiek met de getuigenissen van overlevenden. Bezoekers kunnen hun opmerkingen en herinneringen buiten op de console achterlaten.

Deel: ' Kossmann.dejong ontwerpt expositie 'Beladen treinen, Jodentransporte.. '
Lees ook