Ingezonden persbericht


afbeelding 0

Kossmann.dejong ontwerpt nieuwe 'schatkamers' en winkel voor de Portugese Synagoge in Amsterdam

De Portugese Synagoge in Amsterdam herbergt één van de meest bijzondere joodse erfgoedcollecties ter wereld. Na een uitgebreide restauratie vindt op 20 december in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin de viering plaats van de ingebruikname van het gerestaureerde Portugese Synagoge-complex. Door de restauratie is het joods cultureel en religieus erfgoed voor het publiek beter toegankelijk gemaakt. Kossmann.dejong heeft het interieur voor de nieuwe depots van dit bijzondere erfgoedcomplex ontworpen. In deze 'transparante schatkamers' worden ruim 700 ceremoniële objecten van zilver, goud, brokaat en zijde in hun gebruiksfunctie getoond. De inrichting biedt natuurlijke aanleidingen tot het vertellen van verhalen, waarbij collectiestukken en ruimtes uitnodigen tot het leggen van verbanden tussen verleden en heden. Verborgen schatten
In hartje Amsterdam, tussen het Waterlooplein en de Hermitage bevindt zich een indrukwekkend monument: De Portugese Synagoge uit 1675. Met de door de UNESCO beschermde bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos herbergt de Portugese Synagoge één van de meest bijzondere joodse erfgoedcollecties ter wereld. Tot op heden waren de bijgebouwen van de Portugese Synagoge niet toegankelijk voor publiek. Eind 2011, na een uitgebreide restauratie, zal een gedeelte van deze bijgebouwen toegankelijk worden voor publiek en kunnen de bezoekers de schatten van de Portugees joodse gemeenschap in hun natuurlijke context bezichtigen.

Schatkamers
In de kelder van de bijgebouwen zijn transparante 'schatkamers' ontworpen. In deze nieuwe depots worden de collecties van de Portugese Synagoge in hun gebruiksfunctie getoond. Het publiek kan langs grote glazen puien van de schatkamers wandelen en de schatten van deze kamers in al hun schoonheid ervaren. Er zijn ruim zevenhonderd ceremoniële objecten te zien, variërend van zilver, zijde en brokaat. Daarnaast zijn ook antieke boeken, meubilair, Torarollen en prenten te zien in de schatkamers. In de joodse bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos zijn oude handschriften te bezichtigen.

Nieuwe publiekspresentatie
Bezoekers van de Portugese Synagoge zijn te gast bij een levende joodse gemeenschap. De ceremoniële objecten zijn evenals de gebouwen nog altijd in gebruik. Het oude rabbinaat, de Mikwe (het rituele bad) en de voormalige rouwkamer waar de rituele wassing van overledenen plaatsvond, kunnen worden bezocht. Dat geldt ook voor de Ma´amad (bestuurskamer) en de sfeervolle wintersynagoge. Deze bijgebouwen zijn op vele manieren toegankelijk gemaakt voor het publiek. Sommige ruimtes zijn heringericht en van de originele collectie voorzien, anderen bleven gehandhaafd in de oorspronkelijke, soms eeuwenoude staat. De inrichting biedt natuurlijke aanleidingen tot het vertellen van verhalen, waarbij collectiestukken en ruimtes uitnodigen tot het leggen van verbanden tussen verleden en heden. Als onderdeel van de nieuwe publiekspresentatie is ook de winkel en de bewegwijzering en bezoekersinformatie door Kossmann.dejong opnieuw ontworpen. In de nabije toekomst zal ook de multimedia guide inhoudelijk totaal worden vernieuwd.

Perspresentatie
Op dinsdag 20 december vindt om 10.00 uur een perspresentatie plaats. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Aanmelden kan via het de Portugese Synagoge.

Locatie
De Portugese Synagoge
Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam


---

Deel: ' Kossmann.dejong ontwerpt 'schatkamers' voor Portugese Synagoge '
Lees ook