Kosten voor een studie in het buitenland in vergelijking met Nederland


Studeren in Scandinavische landen is vrijwel gratis, ook in sommige andere EU-landen kan een studie een stuk goedkoper zijn

UTRECHT, 20151014 -- Het nieuwe studiejaar is al een tijdje begonnen. Toch zijn er nog steeds studenten die niet weten hoe ze hun tweede semester gaan invullen. Sommigen denken eraan om een half jaar in het buitenland te studeren. Maar hoeveel kost zo'n studie in het buitenland eigenlijk? Kortingssite 1Kortingscode.com heeft onderzoek gedaan naar de kosten van een studie in het buitenland. Zoals te verwachten is bestaan er grote verschillen. Zo wordt in de meeste Scandinavische landen geen collegegeld gehanteerd. De studiekosten in de Verenigde Staten van Amerika liggen echter veel hoger dan in Nederland. In het artikel worden de belangrijkste onderzoeksresultaten weergegeven.

Een studie in een ander land dat tot de Europese Unie behoort kan een stuk goedkoper zijn

Het collegegeld in het buitenland verschilt enorm per land (en zelfs per universiteit!). In het kort komt het erop neer dat studeren in de Europese Unie, met inbegrip van Zwitserland en Noorwegen, goedkoper is dan studeren buiten de Europese Unie. In veel landen die tot de EU behoren is het collegegeld zelfs lager dan in Nederland. In sommige gevallen wordt er zelfs geen collegegeld gerekend! Hieronder volgt een overzicht van EU landen waar het collegegeld goedkoper is dan in Nederland:
  • Denemarken: in Denemarken betalen studenten geen collegegeld;
  • Finland: bachelor opleidingen zijn gratis, de meeste master opleidingen ook;
  • Frankrijk: het collegegeld ligt tussen de €200 en €650 per jaar;
  • Duitsland: in de meeste gevallen betalen studenten geen collegegeld, maar een kleine bijdrage per semester;
  • Noorwegen: studenten betalen in plaats van collegegeld een kleine bijdrage per semester;
  • Oostenrijk: studenten betalen in plaats van collegegeld een kleine bijdrage per semester;
  • Spanje: het collegegeld van een bachelor varieert van €535 tot €1280 per jaar; een master varieert van €990 tot €2040;
  • Zweden: in Zweden betalen studenten geen collegegeld.
Studenten kunnen dus tegelijkertijd waardevolle internationale ervaring opdoen én geld besparen door in bijvoorbeeld Denemarken, Zweden of Duitsland te studeren. In andere landen, zoals Italië en Zwitserland, verschilt het collegegeld en kunnen studenten zowel meer als minder collegegeld betalen dan in Nederland. Het collegegeld in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk ligt echter een stuk hoger. Daar betalen studenten tussen de €4.255 en de €10.941 per jaar.

Studeren buiten de Europese Unie is fors duurder

In een land buiten de Europese Unie betalen Nederlandse studenten doorsnee genomen aanzienlijk meer collegegeld. Dit komt doordat Nederlandse studenten die buiten de Europese Unie studeren een speciaal tarief voor buitenlandse studenten betalen. Deze kosten verschillen per land en universiteit. Het collegegeld begint bij zo’n €5.000 per jaar en kan enorm oplopen. Het collegegeld in Amerika is bijvoorbeeld veruit het duurst. Studenten betalen daar soms zelfs meer dan €24.000 euro per jaar!

Hoe duur is levensonderhoud in vergelijking met Nederland

In Nederland is een student gemiddeld €951 per maand kwijt aan levensonderhoud. Een studentenkamer kost gemiddeld €341, boodschappen €152 en het overige geld gaat op aan de zorgverzekering, telefoonrekening, vervoer, kleding en ontspanning. De kosten voor levensonderhoud binnen de Europese Unie verschillen gemiddeld niet zoveel van Nederland. Soms liggen de kosten voor levensonderhoud iets lager dan in Nederland, soms iets hoger. In een land buiten de Europese Unie verschilt het echt per werelddeel. In China of Japan bijvoorbeeld liggen de kosten voor levensonderhoud beduidend lager, maar in Australië en Amerika zijn studenten duurder uit.

Buitenlandse studie financieren

Studenten kunnen op meerdere manieren een studie in het buitenland financieren. Zo behouden studenten in de meeste gevallen hun Nederlandse studiefinanciering. Daarnaast wordt het studentenreisproduct omgezet in een OV-vergoeding. Deze vergoeding bedraagt €98,11 per maand in het studiejaar 2015-2016. Tevens kunnen studenten gebruikmaken van een studiebeurs om hun studie in het buitenland te bekostigen. In de Europese Unie mogen studenten overal werken naast hun studie, buiten de EU verschilt dit per land.

Samenvattend: kosten voor een studie in het buitenland verschillen

Er kan geconcludeerd worden dat de kosten voor een studie in het buitenland enorm verschillen, afhankelijk van het land waar men studeert. Als gekozen wordt voor een studie in een ander land dat tot de Europese Unie behoort, dan zijn studenten wat betreft collegegeld vaak goedkoper uit dan in Nederland. In Scandinavische landen wordt zelfs geen collegegeld gehanteerd! Kiest een student echter voor een studie in bijvoorbeeld Amerika, dan dient hij of zij voorbereid ter zijn op fors hogere kosten. Gelukkig kan een buitenlandse studie op meerdere manieren gefinancierd worden. Studenten behouden namelijk hun Nederlandse studiefinanciering, krijgen een ov-vergoeding, kunnen een studiebeurs aanvragen en mogen soms werken naast hun studie.

1Kortingscode.com

Dit onderzoek is voor het eerst uitgevoerd door 1Kortingscode.com in 2014. Het onderzoek is geüpdatet met cijfers uit studiejaar 2015-2016. 1Kortingscode.com is de nummer één kortingssite van Nederland en houdt zich bezig met alles omtrent besparen, koopjes en goedkoper leven. Ben je benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Of naar de onderbouwing van dit bericht? Lees dan het hele onderzoek op 1Kortingscode.com.  


Deel: ' Kosten voor een studie in het buitenland in vergelijking met Nederland '
Lees ook