UPC NEDERLAND

Beroep van UPC Nederland tegen OPTA-besluit gegrond

Kostenoriëntatie voor de kabel in strijd met Telecommunicatiewet

Amsterdam, 27 februari 2003 - Het beroep dat kabelbedrijf UPC Nederland (UPC) heeft ingesteld tegen een besluit van de Onafhankelijke Post- en Telecomautoriteit (OPTA) over het doorgiftetarief voor Canal+, is gegrond. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam gisteren bepaald.

Volgens de rechtbank kent de Telecommunicatiewet geen verplichting voor aanbieders van omroepnetwerken als UPC tot het hanteren van kostengeoriënteerde doorgiftetarieven. Het OPTA-besluit van 20 maart 2002 is dan ook in strijd met de wet en dient te worden vernietigd. De rechtbank heeft bovendien bepaald dat de Richtsnoeren van de OPTA op het punt van kostenoriëntatie in strijd zijn met de Telecommunicatiewet en niet meer mogen worden toepast.

De rechtbank heeft gelijktijdig aangegeven dat de OPTA in deze zaak niet bevoegd was bestuursrechterlijke sancties te nemen tegen UPC. De zaak betrof immers een geschil tussen de civiele partijen UPC en Canal+. Zowel de opgelegde kortingsregeling als de tijdelijke halvering van het doorgiftetarief vinden dan ook geen grondslag in de wet.

UPC Nederland reageerde positief op de uitspraak. Barry Wilson, Managing Director van UPC Nederland: 'Dit is een duidelijke uitspraak. Op belangrijke punten zijn we in het gelijk gesteld. Hopelijk is dit het begin van het einde van een langlopend meningsverschil.'

UPC Nederland UPC Nederland is onderdeel van het beursgenoteerde United Pan-Europe Communications N.V. (Euronext Amsterdam: UPC; Verenigde Staten: Over The Counter Bulletin Board:UPCOY) en is met zo'n 2,3 miljoen klanten de toonaangevende aanbieder op het gebied van geavanceerde media- en telecommunicatiediensten in Nederland. Op de consumentenmarkt voert UPC Nederland diensten op het gebied van internet (chello), telefonie (UPC Telefonie) en radio & tv. Hiervoor beschikt UPC Nederland in Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant over hoogwaardige breedbandnetwerken.

= = =

Noot aan de redactie: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met UPC Nederland B.V., Mark Zellenrath, telefoon 020 775 57 31 of 06 29 54 35 19.

Surf naar www.upccorp.com en www.upc.nl voor verdere informatie over UPC.

UPC N.V.

27 feb 03 16:15

Deel: ' Kostenoriëntatie voor kabel UPC in strijd met Telecommunicatiewet '
Lees ook