Koudegolf in de Verenigde Staten

Het noorden en midden westen van de VS en Canada gaan gebukt onder een barre winter met zware sneeuwstormen en extreme kou. De komende dagen houdt het barre weer aan met nieuwe sneeuw en zeer lage temperaturen.

De sneeuwstormen hangen samen met actieve depressies die ontstaan in het overgangsgebied tussen zeer warme lucht in het zuiden en ijskoude lucht in het noorden. In de warme lucht veroorzaakten de depressies regen- en onweer en ook tornado's. In de koude lucht valt de neerslag in de vorm van sneeuw en met windsnelheden van 100 km/h leidde dat tot een noodtoestand. Achter de depressies steekt een noordenwind op waarmee de ijskoude lucht zuidwaarts stroomt.

Dat heeft uitzonderlijk lage temperaturen opgeleverd. In de staat Illinois is dinsdag een nieuw kouderecord gevestigd: Savanna in het noordwesten noteerde dinsdag -38,3 graden. Kansas City had -22 graden. Ook Chicago, op de breedtegraad van Rome, had bittere kou tussen 15 en 20 graden onder nul.

Ook rond de jaarwisseling 1993/1994 was het bar koud in het noorden van de VS: Sault Lake City (Michigan) boekte met -35 graden de laagste temperatuur ooit. Later in januari 1994 kwam de vorst verder en ging de Amerikaanse oostkust gebukt onder strenge vorst en harde wind: in New York lag de temperatuur tussen -13 en -19 graden. Kansas City had -20 graden en het zuidoosten van Canada kwam tot -30 graden. Indianapolis boekte in 1994 met -36 graden een nieuw record en in de staat Maine (noordoosten VS) werd -42 graden gemeten. Chicago registreerde -29 graden, iets onder het record van januari 1982, toen het hier -32 graden was. Midden op de dag bleef het hier 24 graden vriezen, in Minneapolis en Saint Paul vroor het overdag 27 graden. * Actuele informatie en verslagen van het barre winterweer in de VS * Sneeuwstormen in de VS

Voor vragen en opmerkingen over deze pagina: Harry Geurts

Copyright © KNMI

Laatste wijziging : 8 januari 1999

Deel: ' Koudegolf in de Verenigde Staten '
Lees ook