KPN kondigt beeindiging muzieklijn aan, lokale omroepen in de problemen

KPN Telecom afd Corporate Networks heeft op 20 juli j.l de lokale omroepen laten weten dat zij per 15 september 2000 definitief stoppen met de analoge muzieklijn.

Vele lokale omroepen maken gebruik van een muzieklijn om hun radiosignaal bij de zender te krijgen, omdat de studio op een andere plaats is dan waar de zendmast staat.
Een voorbeeld is Radio ON uit Nieuwkoop, deze lokale omroep heeft de studio in een garage in de woonwijk Rietlanden van deze gemeente, maar haar zender staat bij de zendmast gelegen aan het industrieterrein in Nieuwkoop, een afstand van 3 km.
Via de analoge muzieklijn gaat het signaal vanuit de studio naar de fm zender op het industrieterein alwaar het daar wordt uitgezonden. Een zendmast staat meestal op een afglegen plaats daar deze meestal een hoogte hebben van 40 meter en deze natuurlijk niet in woonwijken neergezet kunnen worden.

Kpn heeft de omroepen een digitale lijn (digistream) als alternatief aangeboden om toch het radiosignaal bij de zender te krijgen. Alleen hangen daar hoge kosten aan, zo heeft de omroep dan twee apparaten nodig die het radiosignaal omzetten naar digitaal signaal, deze zogenaamde codec`s zijn nodig bij de studio en bij de zender, zo`n set kost gemiddeld 20.000 gulden, de Kpn is bereid , afhankelijk welke bandbreete men kiest een eenmalig vergoeding te geven van 1000 t/m 5000 gld. De nieuwe aansluitkosten zullen 4000 bedragen.

hieronder een voorbeeld van de situatie van Radio ON uit Nieuwkoop, zij gebruiken een 10 kHz muzieklijn van 3 km naar het industrieterein

Heden:

de aanmalig aansluitkosten waren FL 250 gld per kant dus 2* 250= 500 gld de maandelijke kosten voor analogelijn
100 gld

Nieuwe situatie

aanschaf 2 stuks codec-apparateur (eenmalig)
20.000 gld
aansluitkosten 64 kBit digistream (eenmalig)
4000 gld
tegemoetkoming KPN

-1000 gld
maandelijkse kosten van 2421 JA naar 2421 LP (3 km) 500 gld

een kosten plaatje van 23000 gld (ex btw) en vast lasten (erbij) van 500 gld per maand

u begrijpt natuurlijk dat dit NIET op te brengen is voor de lokale omroepen die meesal werken met vrijwilligers en afhankelijk zijn van reclame en sponsor inkomsten.
bovenstaad is een voorbeeld van Radio ON uit Nieuwkoop, afhankelijk van de lengte van de verbinding wordt het maandelijks bedrag berekend.

Peter van der Kant


********
Radio ON 106.7 mHz
http://www.radio-on.nl
24 uur per dag op 106.7 mHz
0172-573777

Deel: ' KPN beeindigt muzieklijn, lokale omroepen in de problemen '
Lees ook