persbericht 29 maart 2000

KPN Mobile wil mobiele dataspecialist RAM overnemen

KPN Mobile, marktleider op het gebied van mobiele telefonie in Nederland en eerste met de introductie van mobiele internetdiensten, heeft vandaag bekend gemaakt dat het van plan is Ram Mobile Data in Nederland en België, toonaangevende aanbieders van mobiele datacommunicatie, over te nemen.

KPN Mobile heeft daarover in principe overeenstemming bereikt met de huidige eigenaren van RAM Mobile Data Nederland: BellSouth, France Telecom en NPM Capital en met de eigenaren van RAM Mobile DATA België: BellSouth en France Telecom. Met de acquisitie is een bedrag van NLG 35 miljoen gemoeid. Ram Mobile Data heeft in Nederland en België samen een omzet van NLG 21 miljoen en telt 89 medewerkers.

Voor KPN Mobile betekent het dat er naast het profijt van de bestaande expertise en dienstverlening bij RAM op het gebied van mobiele data diensten versneld een groter scala aan diensten kan worden aangeboden voor GPRS, het netwerk dat klanten snelle en draadloze toegang moet bieden tot internet en andere data- diensten. KPN Mobile levert momenteel al op WAP (Wireless Application Protocol) gebaseerde informatiediensten aan via m-info.

Ram biedt vooral in de zakelijke markt en in de publieke sector maatwerkoplossingen op het gebied van mobiele data. Zo heeft het bedrijf oplossingen op het gebied van mobiel betalen, tracking en tracing van goederen (het op ieder moment van de dag kunnen zien waar zich wat bevindt) telemetrie (het op afstand monitoren van bedrijfsprocessen) en voor politie, brandweer en ambulancediensten. Ook is RAM actief op het terrein van draadloze beveiliging van objecten en draadloos parkeermeterbeheer. De mobiele dataoplossingen werken voor de klant veelal kostenbesparend en omzetvergrotend. RAM zal als zelfstandige eenheid onder eigen naam blijven opereren.

RAM Mobile Data Nederland CEO Joachim Kaarsgaren: "RAM is al langer op zoek naar een internationale telecompartner met een sterke positie op zijn thuismarkt. We hebben die partner in KPN Mobile gevonden. RAM kan zich verbreden door het feit dat KPN Mobile 60% van de zakelijke markt bedient. Het is een perfecte combinatie van een sterke moeder en een slagvaardige dochter die dezelfde visie delen."
RAM Mobile DATA België CEO Marc de Buyser:" Een strategische samenwerking met KPN en zijn activiteiten in België vormen een uniek kenniscentrum op het gebied van mobiele datacommunicatie. De synergie tussen onze organisaties versterkt het dienstenpakket dat op de Belgische markt wordt aangeboden."
KPN Mobile CEO Diederik Karsten verklaart: " Ik ben erg blij met de acquisitie van RAM Mobile Data in Nederland en België. We halen een bedrijf in huis met een zeer ruime kennis en ervaring op het gebied van mobiele data en data- toepassingen, juist op het moment dat het tijdperk aanbreekt waarin mobiel en data verregaand integreren. Mobiel dataverkeer is een speerpunt van KPN Mobile RAM Mobile Data helpt ons daarin vooroplopen."

Over KPN Mobile: KPN Mobile heeft de ambitie een van de leidende Europese mobiele aanbieders te worden en gaat naar verwachting het tweede kartaal van 2000 naar de beurs. KPN heeft in Nederland 3.7 miljoen klanten. In Duitsland is E- Plus( 4.3 miljoen klanten) met de introductie van High Speed Circuit Data voorloper op datagebied. Verder is KPN Mobile vertegenwoordigd in België, Hongarije, Oekraïne en Indonesië. Het bedrijf exploiteert momenteel GSM 900 en 1800 netwerken.

RAM Mobile Data Nederland en RAM Mobile België zijn op hun respectievelijke markten de grootste gespecialiseerde aanbieders van dedicated producten en diensten voor mobiele datacommunicatie. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van het eigen Mobitex data netwerk dat gebruik maakt van Ericsson's Mobitex technologie.

Deel: ' KPN Mobile wil mobiele dataspecialist RAM overnemen '
Lees ook