KPN


KPN realiseert totaal nieuw transportnetwerk Dinsdag 18 Januari 2000 om 10:06:01

In goed achttien maanden heeft KPN een totaal nieuw transportnetwerk gebouwd voor de telecommunicatie in Nederland. Op basis van de meest geavanceerde glasvezeltechnieken is onder de naam Lambda een netwerk neergelegd waarmee de explosieve groei van het telefonieverkeer (vast 9% per jaar, mobiel circa 60% per jaar) en het dataverkeer (Internet groeit meer dan 100% per jaar) kan worden opgevangen.

Het nieuwe netwerk, dat vandaag door de nieuwe bestuursvoorzitter van KPN (per 1 maart) ir Paul Smits officieel in gebruik is genomen, vergde een investering van 750 miljoen. Het verbindt de achttien grootste steden van ons land en is in zijn soort het meest omvangrijke glasvezelnetwerk van Europa. Het Lambda-netwerk sluit naadloos aan op het glasvezelnetwerk dat KPNQwest in andere landen aanlegt en vormt zo een aaneengesloten electronische snelweg in Europa met een kabellengte van 29.000 kilometer.

Lambda heeft een capaciteit die goed is voor 20 miljoen telefoongesprekken of Internetsessies tegelijkertijd. De totale transmissiecapaciteit bedraagt in eerste aanleg 600 miljard bits per seconde. Door het aantal toegepaste kleuren in het netwerk verder te verhogen (nu 16 kleuren, in een tweede fase 80) kan de transportcapaciteit aanzienlijk worden vergroot.

Het netwerk is volledig dubbel uitgevoerd. De techniek in het netwerk zorgt ervoor dat bij een verbreking of verstoring van het net op één punt het telecomverkeer volledig automatisch langs een andere route wordt geleid waardoor de verbinding volledig in stand blijft. Het net is tot stand gebracht in nauwe samenwerking met de leveranciers Alcatel, Lucent en TKF.

Bij de officiële ingebruikstelling zei Paul Smits: "Met Lambda begint KPN met de overstap naar een supersnel multimedianet waarop veel meer mogelijk is dan spraak alleen, zoals het versturen van video, grote hoeveelheden data en multimedia toepassingen. De wereld van de telefoontik laten we straks achter ons om over te gaan naar de wereld van de gigabyte."

Vorig bericht Overzicht Volgend bericht

Deel: ' KPN realiseert totaal nieuw transportnetwerk '
Lees ook