KPN NV

KPN verkoopt aandeel in Pannon GSM aan Telenor

Koninklijke KPN NV en Telenor ASA hebben overeenstemming (Head of Terms) bereikt over de verkoop van het aandeel van 44,66% van KPN Mobile in de Hongaarse mobiele operator Pannon GSM. Onder de voorwaarden van deze overeenkomst zal Telenor het belang van KPN Mobile overnemen voor een bedrag van 603 miljoen euro in contanten. Ook medeaandeelhouders Sonera (23%) en TeleDanmark (6,55%) zullen hun aandelen aan Telenor verkopen. De overeenkomst stelt de waarde van 100% van de aandelen in Pannon GSM op 1,35 miljard euro. Per 30 juni 2001 had Pannon GSM een netto schuld van ongeveer 250 miljoen euro.

De transactie geschiedt onder voorbehoud van onder meer goedkeuring op het gebied van regelgeving.

KPN zal de opbrengst van de verkoop gebruiken om zijn schuldenlast terug te brengen. Aangezien KPN Mobile Pannon proportioneel consolideert, is de verwachting dat de transactie zal resulteren in een vermindering van de geconsolideerde netto schulden van KPN met 715 miljoen euro. Dit bedrag is opgebouwd uit een bedrag van 603 miljoen euro in contanten en de eliminatie van het proportionele aandeel van KPN in de netto schuld van Pannon GSM (30 juni 2001: 112 miljoen euro). Over het eerste half jaar van 2001 rapporteerde Pannon een omzet van 236,9 miljoen euro en een Ebitda van 81,6 miljoen euro. De verkoop betekent dat KPN het resultaat van Pannon GSM niet langer proportioneel consolideert. Op pro forma basis zou dit voor KPN betekenen dat voor het eerste half jaar 2001 de omzet 105,8 miljoen euro lager zou uitvallen en de Ebitda 36,4 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Paul Smits: "Deze overeenkomst betekent een nieuwe belangrijke stap in de realisatie van ons programma van afstoting van niet-kernactiviteiten. Na de verkoop van ons aandeel in eircell (571 miljoen euro) en commercieel onroerend goed (93 miljoen euro) en de overeenkomsten met betrekking tot eircom (plus minus 625 miljoen euro), KPN Lease (150 miljoen euro) en nu dus Pannon (603 miljoen euro) zitten we in totaal op ruim 2 miljard euro."

In 1993 was KPN een van de oprichters van Pannon GSM. De onderneming is een van de drie GSM-operators in Hongarije, en heeft circa 1,55 miljoen abonnees en een marktaandeel van 40%. Over 2000 bedroeg de omzet van de onderneming 378 miljoen euro en de EBITDA 119 miljoen euro.

Deutsche Bank treedt op als adviseur van KPN bij deze transactie.

KPN blijft in Hongarije vertegenwoordigd via zijn deelneming in Data/IP-operators Pantel en Euroweb. In het kader van het afstotingsprogramma is ook de verkoop van deze belangen in gang gezet.

Zoekwoorden:

Deel: ' KPN verkoopt aandeel in Pannon GSM aan Telenor '
Lees ook