KPN NV

Datum 13 februari 2003 KPN verkoopt telefoongidsen voor
EUR 500 miljoen aan 3i en VSS
Nummer 008p

Koninklijke KPN NV maakt bekend de verkoop van Telefoongids Media B.V. (voorheen Telemedia Nederland B.V.) aan 3i en Veronis Suhler Stevenson (VSS) te hebben afgerond. De aandelen zijn vandaag overgedragen aan de nieuwe eigenaren tegen betaling van EUR 500 miljoen in contanten. De boekwinst bedraagt meer dan EUR 400 miljoen. KPN zal de opbrengst gebruiken om de netto schuld te verlagen.

Beide partijen hebben in het kader van deze transactie ingestemd met contractuele regelingen die het voortbestaan van de universele telefoongids garanderen.

Telefoongids Media B.V. is een van de toonaangevende bedrijven op de markt van gidsen in Nederland. De voornaamste producten in het portfolio van Telefoongids Media B.V. bestaan uit gedrukte telefoongidsen met een apart bedrijvengedeelte in 50 verschillende regio's, CD-ROM-technologie en online producten. Het bedrijf is uitgegroeid tot de snelst groeiende aanbieder van telefoongidsen en aanverwante diensten en heeft momenteel een marktaandeel van 41% op de Nederlandse markt voor gidsen. Over 2002 had Telefoongids Media B.V. een netto-omzet van ca. EUR 145 miljoen en een EBITDA van EUR 65 miljoen.

3i en VSS zijn ervaren investeerders in de sector voor gidsen. VSS was eerder verantwoordelijk voor de overname en de daarop volgende afstoting van Yellow Book in de Verenigde Staten; 3i is voormalig belegger in het Britse Thomson Directories. Beide bedrijven hebben onlangs gezamenlijk Sonera Information Communications, tegenwoordig Fonecta geheten, in Finland overgenomen. Deze exploitant van gidsen neemt een belangrijke positie in op een markt die in de sector in technologisch opzicht een van de meest geavanceerde van Europa is.

Deel: ' KPN verkoopt telefoongidsen voor EUR 500 miljoen aan 3i en VSS '
Lees ook