Kraamzorg Nederland ontvangt tweede prijs Business Weeks Europe's 500

Bedrijf toont aan dat marktwerking binnen zorg werkt

UTRECHT, 20041207 -- Kraamzorg Nederland heeft vandaag, 7 december, in Parijs de tweede prijs behorend bij de Europe's 500 in ontvangst mogen nemen. De Europe's 500 is de lijst van het toonaangevende magazine Business Week waarop de 500 snelst groeiende bedrijven van Europa genoteerd staan. Kraamzorg Nederland werd weliswaar tweede, maar aangezien de lijstaanvoerder een Brits bedrijf is, is Kraamzorg Nederland automatisch het snelst groeiende bedrijf van Nederland. De prijs wordt in Nederland onder andere ondersteund door VNO-NCW en het Ministerie van Economische Zaken.


Kraamzorg Nederland had in 2003 een omzet van 13,5 miljoen euro, een groei van 6340 procent ten opzichte van 2000. Daarnaast groeide het aantal arbeidsplaatsen van tien fte's naar 430 fulltime plekken in 2003. Totaal heeft het bedrijf nu zo'n negenhonderd medewerkers, bijna allen vrouw, in dienst. Daarmee is Kraamzorg Nederland ongetwijfeld het snelst groeiende 'vrouwenbedrijf' ter wereld.

Kraamzorg Nederland is een bedrijf met veertig vestigingen door het hele land die onder hun eigen naam, maar onder de paraplu van Kraamzorg Nederland, kraamzorg leveren aan de consument. "Onze vestigingsmanagers zijn betrokken ondernemers die twintig tot dertig professionals, één voor één kanjers, om zich heen hebben verzameld. Zij staan aankomende ouders op een professionele en persoonlijke manier bij tijdens én na de geboorte van hun kind", zegt Monique Dekker, één van de twee directeuren van Kraamzorg Nederland. "En bij ons komt altijd maar één kraamverzorgster per gezin, terwijl bij andere kraamzorgorganisaties er vaak drie of vier verschillende kraamverzorgers over de vloer komen. Bij ons lukt dat in bijna honderd procent van de gevallen, waar bij andere kraaminstellingen het juist bijna nooit lukt", vult mededirecteur Paul Cornelissen aan.

Ondanks de explosieve groei in de afgelopen jaren denkt Kraamzorg Nederland als marktleider nog verder te kunnen groeien. Het marktaandeel van de zorgaanbieder is nu zo'n acht procent, de komende jaren wordt verwacht dit te kunnen verdubbelen. De grootste groei echter wordt verwacht in het verlenen van thuiszorg, een onderdeel waarin Kraamzorg Nederland haar activiteiten de komende tijd gaat intensiveren. Daarnaast wordt veel aan (schriftelijke) voorlichting gedaan en vervult het een adviserende functie, ook een rol die de komende jaren verder uitgebreid gaat worden.

Dekker is erg blij met de prijs, maar kijkt alvast verder vooruit. "Wij zijn het levende bewijs dat marktwerking in de zorg op een positieve manier kan werken. Nu is het aan Kraamzorg Nederland om er voor te zorgen dat wij deze lijn doortrekken."

Noot voor redacties:

Deel: ' Kraamzorg Nederland ontvangt tweede prijs Business Weeks Europe's 500 - 2922 '
Lees ook