Ingezonden persbericht

Persbericht

Krakers de straat op vanwege ontruiming

Vandaag gaan wij, de krakers van Lichtegaard 1 (vlakbij de Dom) in Utrecht uit protest tegen het ontruimingsbevel van de Utrechtse Rechtbank de straat op, samen met onze huisraad. Voor onze deur zijn we een straatfeest begonnen. Het feest is bedoeld als afscheid en als protest.

We zijn niet van plan weg te gaan uit Lichtegaard 1. We zullen er alles aan doen om te kunnen blijven. Het pand is gebarricadeerd en er zijn constructies gebouwd waaraan we ons vast kunnen ketenen.

We zijn vooral kwaad op de Utrechtse Rechtbank die weer eens een woning laat ontruimen op dubieuze gronden. De eigenaresse beweerde dat het pand niet langer dan een jaar leeg zou staan, de vorige gebruiker en veel buurtbewoners beweren van wel (1 jaar leegstand is wettelijk vereist om een pand te mogen kraken). De eigenaresse vraagt een enorm hoge huur en slaagt er daarom niet in huurders te vinden. Een kledingzaak toonde vlak voor de kraak interesse maar werd op het laatste moment afgewezen omdat de eigenaresse de kleding niet mooi vond. De verwachting is dan ook dat het pand na een ontruiming nog lange tijd leeg zal staan.

Kraken is nog altijd nodig in Utrecht. Langdurige leegstand is niet acceptabel zolang de woningnood onder bepaalde groepen nog steeds groter wordt. Het vinden van een goedkope woning in Utrecht is de laatste jaren moeilijker geworden door het sloopbeleid van deze gemeente. Goedkope woningen worden gesloopt, en yuppenflats worden bijgebouwd. Utrechters worden verdreven uit de stad en moeten naar Leidsche Rijn en Kanaleneiland. Met steeds meer yuppen en grote winkelketens verliest Utrecht haar karakter. Vooral voor jongeren en studenten is het bijna onmogelijk geworden om betaalbare woonruimte te vinden. Dit terwijl er bijvoorbeeld boven de winkels aan de Steenstraat verschrikkelijk veel leeg staat.

Het is hoog tijd voor een ander woonbeleid!

Perswoordvoerder is te bereiken op 06-41521491
Lichtegaard 1 ligt naast de Dom en de Oudegracht in de Utrechtse Binnenstad.

Deel: ' Krakers de straat op vanwege ontruiming in Utrecht '
Lees ook