---

Ministerie van Defensie---

Kranslegging bij Indië-monument in Dalen

03-07-2002

In Dalen in Drenthe wordt zaterdag (6 juli) voor het tiende jaar de Indië-Nieuw Guinea Veteranendag gehouden. Met een vlaggenparade, een kranslegging en een defilé worden de 120.000 soldaten, die tussen 1945 en 1950 naar Nederlands-Indië waren uitgezonden, herdacht. Ongeveer tweeduizend veteranen uit het hele land komen jaarlijks naar de reünie.

Tijdens de ceremonie in het centrum van Dalen houdt de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal C.J.M. de Veer, een toespraak. Daarna leggen de IGK en de Commandant 1 Divisie 7 December, generaal-majoor L. Noordzij, een krans bij het Indië-monument. Dit is een beeld van de dienstplichtige soldaat die tussen 1945 en 1950 in Nederlands-Indië moest vechten. De kranslegging wordt gevolgd door het defilé. De Koninklijke Militaire Kapel zorgt voor de muzikale omlijsting.

Door het maandblad "Dametin" (Dalen met Indië) ontstond in de periode 1945-1950 een sterke band tussen de bevolking van Dalen en de uit Dalen afkomstige militairen in Nederlands-Indië.

Zoekwoorden:

Deel: ' Kranslegging bij Indië-monument in Dalen '
Lees ook