‘Krekt Sa' van Wapke Feenstra in museumcafé 10 december 1999 t/m 19 maart 2000

Vanaf 10 december presenteert het Fries Museum in het museumcafé onder de titel ‘Krekt Sa’ (precies zo) een bijzondere installatie van Wapke Feenstra (1959, Hennaarderadeel). Zes tafels, vierentwintig stoelen en een aantal kleurige panelen aan de wand vullen de ruimte. De door Feenstra bewerkte tafelbladen maken deel uit van het cafémeubilair.

Tijdens de opening op 10 december is het huidige museumcafé bovendien het decor van verschillende Friese gerechten. Wapke Feenstra nodigde Wessel Holleman van de ‘Global Cooking Company’ uit om met Friese ingrediënten een nieuw gerecht te maken. Holleman ontwierp in samenwerking met bakker Yke Meijer uit Leeuwarden een nieuw koekje. De vorm van het koekje is afgeleid van de decoratie van de toonbank in het café. Tijdens de feestelijke presentatie van ‘Krekt Sa’ zal het eerste koekje worden aangeboden aan de heer Klaas Arie Beks, senior beleidsmedewerker cluster cultuur en onderwijs van de provincie Fryslân. Bezoekers vinden in het café informatie over Friese gerechten uit lang vervlogen tijden en kunnen enkele gerechten ook proeven!

In het café kan de museumbezoeker plaats nemen aan een van de zes tafels. Wapke Feenstra heeft de bladen systematisch bewerkt. Het lijnenpatroon van de houtnerf op de panelen heeft zij met een kleurige stift geaccentueerd. Over de panelen zijn transparante lagen in andere kleuren aangebracht. Het uiteindelijke resultaat is dat alle panelen verschillend zijn. ‘Herzien’ is het uitgangspunt van het werk van Feenstra. Zij gebruikt het woord ‘herzien’ in een dubbele betekenis: ‘iets nóg eens zien’ en ‘iets veranderen’. Ze past dit begrip toe op gewone voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een houtpaneel, maar soms ook op kunstwerken. Zo geeft ze het gebruiksvoorwerp ‘tafel’ met het accentueren van de houtnerf een nieuwe dimensie.

Wapke Feensta heeft aan de ABK in Arnhem en de Jan van Eyck Academie in Maastricht gestudeerd. Sinds 1989 werkt ze als kunstenaar. In 1993 ontving ze de Prix de Rome. De afgelopen jaren heeft ze in binnen- en buitenland aan vele tentoonstellingen, projecten en publicaties meegewerkt, in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Kopenhagen, New York en Seoul. Ze geeft gastcolleges op kunstacademies in binnen- en buitenland.

Deel: ' ‘Krekt Sa’ Kook -en meubelkunst in cafe Fries Museum '
Lees ook