Ministerie van Defensie


Persbericht

Krijgsmacht ondersteunt herdenking "Market Garden"

DV/PB95/99

Den Haag, 15 september 1999

Dit jaar wordt voor de 55e keer de geallieerde operatie "Market Garden" herdacht. Militairen van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee verlenen medewerking aan de drie dagen durende herdenking van de Slag om Arnhem.

Vrijdag (17 september) zal op het Opleidingscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn, in aanwezigheid van 400 Poolse en Britse veteranen, de slag met kransleggingen worden herdacht.

Militairen van 11 Luchtmobiele brigade en het Korps Commandotroepen geven zaterdag (18 september) in Ede, Grave en Driel met parachutes en helikopters demonstraties van luchtmobiele landingen. Zij zullen dit doen in samenwerking met Poolse, Britse en Amerikaanse veteranen en met actief dienende militairen uit Polen en Engeland.

Vliegveld Deelen vormt het startpunt van alle militaire activiteiten. Hier staan diverse helikopters van de Tactische Helikoptergroep van de Koninklijke Luchtmacht opgesteld (Apache, Bölkows en Cougars), evenals een Hercules-transportvliegtuig. Verder zijn er diverse historische vliegtuigen aanwezig, zoals een Dakota, een Spitfire, een Lancaster en een Hurricane. Zaterdag en zondag zullen deze toestellen voorvliegen tijdens diverse herdenkingen.

Helikopters van de Tactische Helikoptergroep dragen zorg voor het vervoer van 300 Britse veteranen naar herdenkingen in Goesbeek, Overasselt, Nijmegen, Grave, Driel en de Ginkelse Heide.

Namens het ministerie van Defensie zullen zondag (19 september) staatssecretaris H.A.L. van Hoof en de bevelhebbers der Land- en Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal M. Schouten en luitenant-generaal B.A.C. Droste, een krans leggen op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek.

Deel: ' Krijgsmacht ondersteunt herdenking "Market Garden" '
Lees ook