'Mirjamhuis was huiskamer voor prostituees'


18 april 1999

Gedreven Bep Uyttewaal vertelt haar verhaal in De Wandeling "Mirjamhuis was huiskamer voor prostituees"

Het Mirjamhuis is sinds 1981 een begrip op de Amsterdamse Wallen. Een paar zusters zetten dit 'huiskamerproject' voor prostituees op en runnen het zestien jaar. Het is letterlijk een huiskamer voor vrouwen om op verhaal te komen. Een van initiatiefnemers is Bep Uyttewaal, zuster van Sint-Jozef van Amersfoort. "Het motto dat we die jaren hebben hoog gehouden is 'Kom binnen, je bent de moeite waard en we hopen dat je dat zelf ontdekt'", aldus de gedreven religieuze. Zuster Uyttewaal wil na haar professie in 1957 graag de Indonesische missie in, maar vanuit de orde komt de wens om het dichterbij te zoeken. "Ze zeiden dat ik niet over de mensen heen de verte in moest kijken als het hier ook te vinden is."

De gemeente Amsterdam stopt het project in 1997. "Het is zonde dat het voorbij is. Maar als er morgen weer een project zou starten en ik zou er voor gevraagd worden, ben ik er weer bij!"

Momenteel is Bep Uyttewaal actief als vrijwilliger in het drugspastoraat en neemt ze de zorg voor de oudere
medezusters op zich.

In deze aflevering bezoekt De Wandeling het natuurgebied Berkheide bij Wassenaar. Dit gebied maakt deel uit van de duinstrook Meijendel, in Berkheide bevinden zich restanten van de Atlantikwall. Staatsbosbeheer heeft er verschillende mogelijkheden voor de recreant: wandelroutes,
vogelkijkposten, ruiterpaden.

En Herman Post vertelt over zijn zoektocht naar de feestdagen in de christelijke traditie; vandaag aandacht voor de naamdag van de heilige Anicetus, Syrisch paus tussen 155 en 166 na Christus. Op zijn voettocht naar Jeruzalem leerde Herman veel over deze paus.

De Wandeling - zondag 18 april 15.30 uur KRO Nederland 1.

De Wandeling is iedere zondagmiddag te zien bij de KRO op Nederland 1. Vanuit een karakteristieke hoeve gaat Maritte Braspenning op zoek naar inspirerende verhalen van mensen met levenservaring en vertelt Herman Post over de wandelmogelijkheden in de Nederlandse natuur en over katholieke feesten en tradities.

De Wandeling op Internet: www.kro.nl/wandeling


* Noot niet voor publicatie:

Meer informatie bij John Gruter, tel. 035-671 36 14. Ook voor aanvraag van foto’s.

KRO De Wandeling
Postbus 23000

1202 EA Hilversum
Telefoon: 035 671 35 27

Deel: ' KRO De Wandeling 'Mirjamhuis huiskamer voor prostituees' '
Lees ook