KRO-NCRV experimenteert als eerste omroep met virtual reality in de journalistiek

"Het is alsof je als kijker zelf tussen de vluchtelingen staat"

KRO-NCRV experimenteert als eerste omroep met virtual reality in de journalistiek

Hoe is het om op het strand van Lesbos te staan terwijl er een boot met vluchtelingen aanspoelt? Middels virtual reality is het mogelijk om als kijker letterlijk midden in het verhaal te staan. De KRO-NCRV is de eerste Nederlandse omroep die deze toepassing voor journalistieke doeleinden inzet. Bij het programma In het spoor van de vluchteling (donderdag 24 december, NPO 2, 19.15 uur) is de 360 graden camera ingezet en kunnen kijkers online kennismaken met deze bijzondere toepassing.

KRO-NCRV is de eerste Nederlandse omroep die experimenteert met deze 360 graden video-techniek in de journalistiek. Liesbeth Staats en Hans-Jaap Melissen reisden voor het programma naar o.a. Libanon en Lesbos en filmden voor een deel met de 360 camera. Het gaat om een camera met zes lenzen die tegelijkertijd een omgeving van alle kanten filmt. De beelden kunnen op internet worden bekeken maar voor een optimale beleving is er een speciale bril waarin een smartphone kan worden geplaatst.

Oorlogsverslaggever Hans -Jaap Melissen is ervan overtuigd dat deze innovatie op termijn een rol gaat spelen in de journalistiek: "Dankzij virtual reality krijgt de kijker een eerlijker beeld en wordt letterlijk midden in het verhaal gezet. Het brengt je op plekken waar je normaal niet komt en het dwingt je bijna tot betrokkenheid. Je kan de vluchtelingen bijna aanraken en je voelt de spetters zout water op je gezicht."

Ook KRO-NCRV mediadirecteur Taco Rijssemus denkt dat virtual reality een nieuwe fase van de tv-journalistiek inluidt: "We moeten nog ondervinden wat het precies kan bijdragen maar ik ben er van overtuigd dat het zijn plaats zal krijgen naast de andere mediavormen. De KRO-NCRV zal het komende jaar meer journalistieke producties met virtual reality maken. Het past in de ambitie van de organisatie om in nieuwe journalistieke ontwikkelingen voorop te lopen."

De video's kunnen op het 360° platform Littlestar bekeken worden. Op de computer kun je met de pijltjes door de video bewegen. Met mobiel kun je zelf 360 graden meedraaien. http://littlstar.com/brandpunt

Op YouTube kun je de video's met een 360° bril bekijken waarvan de kartonnen versie, de cardboard slechts een paar euro kost en bij veel warenhuizen te koop is. Ook hier kun je de filmpjes op desktop (alleen Chrome) en met je mobiel bekijken. Bekijk hier de 360 video's

In het spoor van de vluchteling, donderdagavond 24 december, 19.15 uur, NPO 2

Deel: ' KRO-NCRV experimenteert met virtual reality in de journalistiek '


Lees ook