Katholieke Universiteit Brabant

Programma Studium Generale: De Aborigines van Australië


* Donderdag 4 februari

* 13.00 - 15.30 uur

* zaal YZ 1


* 13.00 - 14.00 uur

* Lezing: De Aborigines van Arnhem Land

* door prof. dr. Ad Borsboom, hoogleraar antropologie van de Pacific, KU Nijmegen

* Muziek: Didjeridu, door Jan Terpstra, Tilburg


* 14.15 - 15.30 uur

* Lezing: De Aborigines van Sydney

* door drs. Janneke Hulsker, cultureel antropoloog KU Nijmegen.
* Muziek: Didjeridu door Jan Terpstra

Expositie: Australische Aboriginal Kunst
Van 24 januari tot 12 maart in gebouw Y en aula-foyer van de KUB De tentoonstelling bestaat uit beelden, gebruiksvoorwerpen en schilderingen op doek, boombast en papier.
Samenstelling: Walonia Aboriginal Art Imports.
Openingstijden: werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur

Australië mag zich de laatste jaren verheugen op een toenemende belangstelling uit West-Europa, vooral van jongeren. Je kunt er makkelijk studeren of aan werk komen. Het is lekker ver weg. Het is een nog erg leeg land en tegelijkertijd van alle gemakken voorzien. De cultuurshock blijft binnen de perken, want het merendeel van de Australiërs is van westerse origine en spreekt Engels. De Europeanen waren niet de eerste immigranten in dit immense continent. Duizenden jaren geleden gingen de Australische Aborigines hen voor. Nog voor de Indianen de beide Amerika's bevolkten, en lang voordat in Europa, Azië en Afrika grote beschavingen opkwamen hadden de Aborigines Australië ontdekt.

Met de kunst en de cultuur van dit volk kun je in dit programma kennis maken. Omdat de Aborigines geen geschreven taal kennen, zijn afbeeldingen erg belangrijk voor hen. Van oudsher is er geschilderd op wapens, werktuigen, rotswanden, op het lichaam en op de grond. Deze schilderingen gaven belangrijke spirituele en praktische informatie over alles wat de Aborigines moesten weten. Over de schepping van de aarde door de voorouders, maar ook over hoe en waar ze voedsel en water konden vinden. De schilderijen, beelden en voorwerpen die Aborigines nu maken hebben nog steeds dezelfde functie. In een expositie in gebouw Y en de aula-foyer kun je enkele van deze fascinerende schilderingen bewonderen.
Ad Borsboom, die jaren samengeleefd heeft met de clan van de Wilde Honing in Arnhem Land (Noord-Australië), zal je introduceren in het dagelijkse en spirituele leven van deze Aborigines.

Verschillende Aborigines zijn in de grote steden van Australië, zoals Melbourne en Sydney, terecht gekomen. Ze leven daar aan de zelfkant van de samenleving in achterstandswijken. Deze wereld van werkloosheid, armoede en discriminatie krijgt aandacht in een lezing van Janneke Hulsker. De twee lezingen zullen muzikaal worden omlijst door de klanken van de didjeridu, het traditionele instrument van de Aborigines. Het is een blaasinstrument vervaardigd van een door termieten uitgeholde tak van de eucalyptusboom.

De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.

Deel: ' KUN Studium Generale De Aborigines van Australië '
Lees ook