Kunst uit Nieuw Zeeland tijdens Noordeinde Kunstdagen


Chris Flavell exposeert voor het eerst in Nederland

DEN HAAG, 20100901 -- Het werk van Maori-kunstenaar Chris Flavell, een van Nieuw Zeelands grootste hedendaagse talenten, is voor het eerst te zien in Nederland. Tijdens de Noordeinde Kunstdagen 2010, van 3 tot en met 5 september, is zijn `abstract-emotionele' kunst te zien in La Mano Maestra in Den Haag.

Flavell woont en werkt op het Zuidereiland in Nieuw Zeeland. De familie van zijn vader was Maori. Na een zeer bewogen leven, begon hij zes jaar geleden met zijn, naar eigen zeggen, abstract-emotionele kunst. Terugkerende thema's in zijn werk zijn misbruik, depressie en kolonialisatie. Flavell bleek een echte autodidact te zijn, met uitzonderlijk talent. Inmiddels heeft de kunstenaar een aantal prestigieuze kunstprijzen op zijn naam staan waaronder de Gordon Harris Art Award, de belangrijkste kunstprijs van Nieuw Zeeland.

Maori
"Mijn kunst vertelt mijn eigen verhaal en het verhaal van mijn voorouders dat door mijn bloed stroomt", vertelt Flavell. "In Waiuku heb ik van mijn ooms en neven geleerd om hout te snijden. Ze vertelden me dat het houtsnijwerk hun leven verbeeldde. Ik leerde de vele vormen van `koru' begrijpen, de kleuren en de vormen. Mijn kunst heeft zich ontwikkeld rondom `koru'. Ik zie dit als groei, schoonheid en kracht. Ik spreek Maori door mijn kunst."

Noordeinde kunstdagen 2010
Tijdens de Noordeinde Kunstdagen 2010, van 3 t/m 5 september, kunnen kunstliefhebbers Flavells werken bewonderen in koffiezaak La Mano Maestra, Noordeinde 138b te Den Haag. Dit kunstweekend openen vijftien Haagse galeries en designstudios hun deuren. La Mano Maestra (de hand van de meester) is deze dagen extra lang geopend, van 10 tot 23 uur.


Deel: ' Kunst uit Nieuw Zeeland tijdens Noordeinde Kunstdagen '
Lees ook