Kunst uit Oost-Europa in Galerie LWW


Kunst als commentaar op de chaos van zoeken naar nieuwe identiteit en de vorming van nieuwe mythen daarin.

Amsterdam, 20130902 -- Vanaf 28 september 2013 toont Galerie LWW negen weken lang kunstenaars uit o.a. Oekraïne, Polen, Azerbeidzjan. Verspreid over drie exposities van elk drie weken willen deze kunstenaars laten zien hoe zij reageren op actuele ontwikkelingen in de schilderkunst, die toch vooral ontstaan in het Westen.

[Vadim Bondero, Virtual Simulacrum]

Van 28/9 t/m 19/10/2013 is de expositie Chaos of Cyberspace. Het bombardement aan beelden via internet maakt beelden van iedereen en niemand, die doelloos worden opgeslagen in het geheugen. Zij bieden geen substantie. Kunstenaars reageren op deze ontwikkeling door een nieuwe weg in te slaan. Zij verbinden twee polaire ontwikkelingen met elkaar: abstactie en surrealisme. Zo ontstaat het Abstract Surrealisme. Het nodigt de kijker uit om zich het beeld door onderzoek ‘eigen’ te maken.

Van 26/10-16/11/2013 is er Myths and Legends of Eastern Europe part 1, en van 23/11-14/12 volgt part 2. Hierin willen de kunstenaars ons in het Westen vertrouwd maken met mythen en legenden uit het nieuwe Oosten. De transitie vanuit het communisme naar ‘vrije’ samenleving is de voedingsbodem voor nieuwe mythes. Maar de kunstenaars willen ook reflecteren op Oost-Europa door er met een westerse blik naar te kijken. Westerlingen vinden Oost-Europa een tikje mysterieus, Oost-Europeanen vinden hun eigen ziel mysterieus. Die moet nieuw tevoorschijn komen uit alle veranderingen die nu gaande zijn na het uiteenvallen van het Sowjetrijk. De nieuwe identiteit ontstaat mede door de vorming van nieuwe mythes.

Galerie LWW,
1e Bloemdwarsstraat 5c,
1016 KR Amsterdam


Fotobijschrift: Vadim Bondero, Virtual Simulacrum

Deel: ' Kunst uit Oost-Europa in Galerie LWW '
Lees ook