Kunstdiefstal in musea


AXA Art reageert op recente kunstdiefstallen door aanbieden van snelle protectie maatregelen via beveiligingscontroles aan musea wereldwijd

KEULEN, 20080221 -- AXA Art, de wereldleider in kunstverzekeringen, heeft vandaag aangekondigd dat zij per direct veiligheidsprotocollen van musea in zeer belangrijke markten wil gaan beoordelen. Het doel is zwakheden te identificeren en terugkoppeling te geven over maatregelen die snel kunnen worden doorgevoerd om diefstal te ontmoedigen.

Naar aanleiding van de meest recente grote kunstdiefstallen in Zwitserland - met maar een tussenpose van enkele dagen, welke resulteert in een grote bezorgdheid binnen de museumgemeenschap over de toename van dergelijke grote incidenten - is het doel van AXA Art om hulp aan musea te bieden die hun bestaande fysieke, elektronische en bemande beveiligingssystemen en procedures opnieuw willen laten onderzoeken en verbeteren. Dit onderzoek omvat een interview en een fysieke inspectie door een AXA Art erkende beveiligingsinspecteur gevolgd door aanbevelingen om hun bestaande procedures te verbeteren.
De onderzoeken zullen gericht zijn op alle aspecten van diefstal en gewapende overvallen . De dienst is gratis voor de internationale clinten van AXA Art. Aan niet- AXA Art clinten zal een marktconforme vergoeding worden gevraagd.

"Wij beschouwen diefstal als een enorme en stijgende bedreiging voor musea wereldwijd en als leidende kunstverzekeraar zijn wij gengageerd om musea te helpen om hen en hun collectie te beschermen," zegt Dr. Ulrich Guntram, CEO van AXA Art Insurance AG. "Het bundelen van krachten tussen een museum en zijn verzekeringsmaatschappij is een duidelijke eerste stap in het verhinderen van toekomstige diefstallen."

Succesvolle diefstallen worden gewoonlijk gekenmerkt door een gemakkelijke toegang tot voorwerpen en snelle vluchtroutes. Hoewel men geen gewapende overval kan verhinderen, kan het uitvoeren van efficinte veiligheidsmaatregelen, die gecordineerde mechanische, fysieke en elektronische onderdelen bevatten, als afschrikmiddel dienen en het succes van de overvallers doen afnemen.


Enkele nuttige adviezen zijn het niet ophangen van de meest belangrijke kunstwerken dichtbij de in- en uitgangen; strengere beveiliging van de belangrijkste werken; het niet toestaan van het parkeren van auto's dichtbij de in- en uitgangen; continue videosurveillances binnen en rond galerij -en museumfaciliteiten.

Enkele jaren geleden, in de wetenschap dat er een gebrek was aan standaardprocedures voor veiligheid en faciliteitenbeheer in de kunstwereld, huurde AXA Art Global Risk Partners in, een gespecialiseerde beveiligingsfirma, om een "Global Risk Assessment Platform" te ontwikkelen (GRASP) met als doel om een risicoberekeningsysteem te creren en te beheren welke is gebaseerd op de "best practises". Eind 2006, lanceerde AXA Art haar "Museum Security Program" in Europa en een "Warehouse Security Program" in de V.S. Tot op heden, zijn meer dan 60 pakhuizen en 150 musea gecontroleerd.

Hoewel het GRASP onderzoek uitgebreid is en meer dan 1000 vragen bevat, zal de huidige aanbieding om musea te op veiligheid te beoordelen zich uitsluitend richten op diefstal en gewapende overvallen.
Indien u genteresseerd bent, gelieve dan met uw makelaar of tussenpersoon contact op te nemen.

Over AXA Art
AXA Art is de leidende kunstverzekeraar met een internationaal hoofdkantoor in Keulen, Duitsland en kantoren in Frankrijk, Engeland, Spanje, Itali, Zwitserland, Belgi, Nederland, Noord-Amerika en Azi. AXA Art verzekert in iedere kunstdiscipline, van schilderijen, tekeningen en beelden tot aan zeldzame zegels, antieke meubels en vintage voertuigen. AXA Art dient een brede waaier van clinten, van de beginnende verzamelaars tot aan werelds meest gerespecteerde collectors, maar ook kunstenaars, musea, galerien en tentoonstellingen.


Deel: ' Kunstdiefstal in musea '
Lees ook