Gemeente Nieuwegein

Drie kunstenaars aangewezen voor ontwerp kunstwerk Batau De kunstenaars Stanislaw Lewkowicz, Marcel Smink en Jacques Vieille zijn door de commissie beeldende kunst en het college van B & W geselecteerd voor het maken van een schetsopdracht voor een kunstwerk in de wijk Batau. De drie kunstenaars zullen de komende drie maanden werken aan de schetsopdrachten. De resultaten zullen zij in oktober presenteren aan enkele vertegenwoordigers van de wijk en de adviescommissie beeldende kunst.

Op 21 juni j.l heeft de gemeenteraad van Nieuwegein de opdrachtprocedure voor een kunsttoepassing in Batau gestart. In het wijkverkeersplan Batau worden verkeersvertragende maatregelingen genomen. Het verkeersproject Batau is een goede mogelijkheid om kunst te integreren en een vanzelfsprekende plaats te geven in de wijk. Dit is in lijn met de huidige opvattingen over kunst in de openbare ruimte. Met de kunstopdracht wil de gemeente een positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Niet gebiedend en verbiedend maar met een aantrekkelijke kunsttoepassing moet de weggebruiker gestimuleerd worden om langzamer te rijden. Het gaat daarbij om het gevoel dat je te gast bent in de wijk en dat je je ook als gast gedraagt.

Bij het ontwerp van de kunsttoepassing moet rekening worden gehouden met twee belangrijke aspecten: de wettelijke verkeersveiligheidseisen en het beheer.
De commissie beeldende kunst heeft gezocht naar kunstenaars die een geïntegreerde kunsttoepassing in het wijkverkeersplan Batau kunnen realiseren. Er zijn drie kunstenaars geselecteerd die vanuit verschillende invalshoeken de opdracht benaderen.

Stanislaw Lewkowicz, Marcel Smink en Jacques Vieille hebben ervaring met opdrachtgebonden kunst.
· Stanislaw Lewkowicz (1956) uit Amsterdam heeft al veel opdrachten gerealiseerd. Naast opdrachten voor de rijksoverheid, zoals een goudgeglazuurd wandelpad bij de Rechtbank in Alkmaar - het zogenaamde het rechte pad - maakte Lewkowicz in de aankomsthallen van Schiphol glazen wanden met kleurrijke boeketten.
· Marcel Smink (1967), woonachtig in Arnhem, heeft eveneens veel opdrachten in Nederland gerealiseerd. Zijn meeste recente opdrachten waren in het Penitentiair Centrum te Nieuwersluis en een kunstwerk voor de Waalkade in Zaltbommel.
· Jacques Vieille (1948) is zowel in Nederland als in Frankrijk werkzaam. Hij concentreert zich met name op het onderzoek van de mogelijke relaties tussen sculptuur en architectuur. In zijn werk probeert hij natuurlijke elementen, zoals planten en bomen te integreren. Recentelijk maakte hij, in opdracht van het gemeentebestuur van Parijs, een schetsopdracht voor de inrichting van het plein bijInvoerdatum 23-7-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

Deel: ' Kunstenaars maken ontwerp voor Nieuwegein '
Lees ook