Amsterdam RAI

KunstRAI 2002
28 jan 2002

KUNSTRAI 2002: BREED, GEVARIEERD EN VERNIEUWEND

Van woendag 15 t/m maandag 20 mei (2e Pinksterdag) in Amsterdam RAI

Van woensdag 15 tot en met maandag 20 mei aanstaande (Tweede Pinksterdag) zijn kunstliefhebbers van harte welkom op de achttiende editie van de KunstRAI in Amsterdam RAI. Vooraanstaande galerieën presenteren zich op dit brede, gevarieerde kunstevenement, waar de bezoeker naast actuele, vernieuwende kunst en traditionele figuratieve kunst ook klassiek moderne kunst, glas en sieraden aantreft. Verder is er een symposium over Nederlandse kunstverzamelaars, en voor de tweede keer de manifestatie Statements, een presentatie van bijzondere, spraakmakende installaties en objecten van individuele kunstenaars, ingezonden door de deelnemende galerieën. KunstRAI 2002 vindt plaats in de Holland-, Randstad- en Deltahal van Amsterdam RAI.

Campagnebeeld van Anthon Beeke op www.kunstrai.nl
Anthon Beeke heeft een opvallend campagnebeeld voor KunstRAI 2002 ontworpen, waarin "De beeltenis van de kunstenaar wordt onthuld door zijn masker." Beeke ontwerpt al sinds 1994 de posters voor de KunstRAI, waarin hij telkens de zintuigen benadrukt en gebruik maakt van maskers, gezichten en portretten. Het campagnebeeld is te zien op www.kunstrai.nl, de digitale versie van de KunstRAI. Deze internetsite geeft in aanloop naar de beurs uitgebreide informatie over deelnemende galerieën en kunstenaars en omringende activiteiten.

Kunstverzamelaars, kunstenaars en galerieën
Op vrijdagmiddag 17 mei wordt op de KunstRAI een symposium over Nederlandse kunstverzamelaars georganiseerd. In haar recente boek Iets wat zo veel kost, is alles waard doet kunstcritica Renée Steenbergen verslag van ruim vijf jaar promotieonderzoek naar het hoe en waarom van Nederlandse verzamelaars, hun relatie met kunstenaars, galerieën en musea, en beschrijft haar zoektocht naar de motieven, achtergronden en keuzes van talloze Nederlanders voor wie het kopen en verzamelen van kunst een eerste levensbehoefte is geworden. Naast Steenbergen worden kunstverzamelaars en galeriehouders bij dit evenement betrokken.

A driving work of art
Tijdens de KunstRAI vindt in het RAI Congrescentrum het project A driving work of art plaats, waarbij zeven bekende kunstenaars waaronder Corneille en Rob Scholte elk een auto transformeren in een rijdend kunstwerk. Het interieur van de wagens wordt beschilderd, daarna worden de kunstwerken op wielen na een tour langs zeven steden geveild door Sothebys. De opbrengst hiervan gaat helemaal naar Family Supportive Care. De presentatie is voor bezoekers van de KunstRAI vrij toegankelijk.

Goed bezocht, veel verkocht
De KunstRAI behaalde de afgelopen jaren goede resultaten, zowel qua bezoekersaantal als omzet. De KunstRAI trok vorig jaar ruim 25.000 bezoekers. De omzet klom van 6 miljoen in 1997 naar 12,1 miljoen in 2001. Productmanager Erik Hermida: De deelnemers waren dan ook zeer tevreden over het publiek met concrete aankoopplannen, hetgeen ze terugzien in de stijging van de omzetcijfers. De KunstRAI wordt niet alleen goed bezocht, maar er wordt ook veel verkocht. De combinatie van de kwaliteit van het aanbod en deze cijfers maakt van de KunstRAI een belangrijk evenement.

Openingstijden en prijzen
KunstRAI 2002 wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en is geopend van woensdag 15 mei tot en met maandag 20 mei aanstaande, dus inclusief het Pinksterweekeinde.
Op woensdagmiddag 15 mei is er van 14 tot 18 uur een voorbezichtiging voor vertegenwoordigers van de pers en speciale genodigden. De beurs is op woensdag 15 mei voor het publiek geopend van 18 tot 22 uur; van donderdag 16 tot en met maandag 20 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdagavond 17 mei is de beurs tot 22 uur open.
De toegangsprijs bedraagt 10,20 per persoon, houders van CJP of Pas 65 betalen 9,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Amsterdam, januari 2002

Deel: ' Kunstrai 2002 breed, gevarieerd en vernieuwend '
Lees ook