Ingezonden persbericht


Persbericht

KUNSTROUTE LEIDEN 2008 2 september 2008

www.kunstroute-leiden.nl

Zaterdag 27 en zondag 28 september

opening door wethouder Jan-Jaap de Haan

op vrijdag 26 september

Stedelijk Museum De Lakenhal organiseert jaarlijks een open atelier- en galerieroute in Leiden. Deze 14e Kunstroute zetten 146 kunstenaars en galeries hun deur weer wagenwijd open om het publiek op een toegankelijke wijze kennis te laten maken met beeldende kunst en de kunstenaar zelf.

Startpunt Kunstroute: Scheltema

Het gebouw Scheltema aan de Marktsteeg is wederom het startpunt van de Kunstroute. Hier kan het publiek in het weekend de documentatie van alle deelnemende kunstenaars inzien. Een routeboekje met een plattegrond, een lijst van deelnemers en foto's van kunstwerken is er gratis verkrijgbaar. In Scheltema zijn verder diverse presentaties te zien, zoals de tentoonstelling van de winnaar van de Hermine van Bers Aanmoedigingsprijs Ruchama Noorda in de expositieruimte van De Lakenhal en resultaten van het CKVfestival Kunstshot waaraan meer dan 240 leerlingen deelnemen.

Scholenproject en het woord van Wolkers

Vanaf 19 oktober is er in De Lakenhal de tentoonstelling Jan Wolkers te zien. Enkele citaten van Wolkers over beeldende kunst werden daarom het uitgangspunt voor dit educatieproject. Voorafgaand aan de Kunstroute bezochten ruim 600 basisscholieren Leidse kunstenaars op hun atelier. Ook wordt met deze leerlingen de Wolkers-tentoonstelling in De Lakenhal bezocht. Aansluitend krijgen de leerlingen in de klas twee workshops van de eerder bezochte kunstenaar.

Er is meer:

Driewielers

Zaterdag en zondag van 12 tot 15 uur

Kunstproject van Andr Kodde (Sandberg Instituut, Amsterdam):

Een project dat kapitalisme idealiseert, waarmee geld verdiend kan worden en waarin kinderen de hoofdrol spelen: wie het hardst schreeuwt, heeft de macht.

Deze driewielerracebaan voor luidruchtige peuters en kleuters is te vinden bij het startpunt van de Kunstroute, Scheltema. In de Marktsteeg kunnen kinderen van 3 tot 5 jaar (of zij die nog op een driewieler passen) racen tegen elkaar. Door hun stem te gebruiken, drijven de kinderen een elektronisch motortje aan dat reageert op volume. Omstanders kunnen een gokje wagen op het te produceren volume van de driewielerjockeys.

Galeriepresentatie in de Waag

Zondag 12-17 uur

Stichting Leidse Galeries organiseert een Kunst- en Galeriepresentatie in de Waag (Aalmarkt 21, Leiden. De Leidse galeries tonen hun (veelal hedendaags) aanbod, nu gecombineerd met muziek en straattheater.

Beeldende kunst in de Leidse Schouwburg

zondag van 12 tot 17 uur

Er is niet bij iedereen bekend dat in de Leidse Schouwburg ook veel beeldende kunst is te zien. Op zondag worden over dit onderwerp rondleidingen door het gebouw georganiseerd.

Gratis parkeren en met korting een fiets huren

In september kan via www.kunstrouteleiden.nl een bon worden gedownload waarmee gratis geparkeerd kan worden op o.a. parkeerterrein Haagweg en parkeergarage Breestraat.

Voor mensen die niet van lopen houden is er de mogelijkheid met korting (3,- ipv 7,50) een fiets te te huren bij Fietspoint Oldenburger achter het Centraal Station. Ook hiervoor is er een bon te downloaden op de Kunstroutesite.

De Lakenhal in Scheltema

Schelt(h)ema 7 met Ruchama Noorda: Statisch Vooruitgangsmonument

27 september 2008 t/m 4 januari 2009, open dinsdag t/m zondag 12-17 uur

In de serie Schelt(h)ema's - solopresentaties van kunstenaars- die De Lakenhal in Scheltema organiseert wordt vanaf 27 september een installatie van Ruchama Noorda gepresenteerd onder de titel: Statisch Vooruitgangsmonument.

Ruchama Noorda studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag en won in september 2007 in Leiden de (eerste) Hermine van Bers Aanmoedigingsprijs voor kunstenaars onder de 35 jaar. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan jong talent. De Lakenhal heeft de toekenning van deze prijs aangegrepen om dit jonge talent precies een jaar later een eerste podium voor nieuw werk te bieden.

In Noorda's werk valt een hedendaagse beeldtaal samen met sterke symboliek en verwijzingen naar de kunstgeschiedenis, waarmee nieuwe en interessante verbanden ontstaan. In haar installaties met een soms kritische en politieke ondertoon maakt zij gebruik van verschillende media, zoals tekeningen, keramiek en film. Voor deze installatie putte Noorda uit de museumcollectie van De Lakenhal.

Stedelijk Museum De Lakenhal
Marlies van Boekel: Reflecties
27 september t/m 5 oktober 2008
Van Boekel nam gedurende 1 jaar elke dag op het zelfde tijdstip een foto van de weerspiegeling van de gevel van De Lakenhal in het water van de Oude Singel. Gemonteerd als animatie levert dat een subtiel kleurenspel op. Verrassend is dat het troebele water van de gracht de gevel perfect kan weerspiegelen. Vaak gebeurt dat overigens niet want een klein briesje verstoort en vervormt het beeld al snel tot een hallucinerend abstract patroon. Reflecties toont vooral hoe makkelijk kijken wordt benvloed door hoe we denken dat, of menen te weten hoe dingen er uitzien.

Scheltema (op twee minuten loopafstand van museum De Lakenhal) Marktsteeg 1, Hoek Oude Singel, Leiden. Kunstroute Leiden 27 en 28 september 2008. 12-18 u. Toegang gratis. Tentoonstelling van De Lakenhal in Scheltema open t/m 4 januari 2009 12-17 u. Toegang gratis.

Deel: ' Kunstroute Leiden 2008 '
Lees ook