Gemeente Nuth


10-01-2003

Een druppel staal in Schimmert

Op zondag 26 januari laat de gemeente Nuth het kunstwerk De Druppel plaatsen op de rotonde in Schimmert. Fanfare St. Caecilia en schutterij Sebastiaan Schimmert zal de genodigden begeleiden vanaf de Torenstraat naar de rotonde. De rotonde ligt aan het Oranjeplein, Klein Haasdal, Torenstraat, Beekerbaan in Schimmert. Het kunstwerk gaat in de stoet mee die om 15.00 uur start. De kunstenaar Jes Wishaupt zal zijn eigen kunstwerk begeleiden en plaatsen.

Kunstwerk De Druppel
Het beeld van Jef Wishaupt is een waterdruppel van ca. 3,5 meter hoog. Het is gemaakt van roestvast stalen rond ijzer met een diameter van 10 mm. Van onderuit komen drie lijnen omhoog, die de contouren van de druppel vormen. Deze lijnen worden verbonden met S-vormig gebogen rondijzers van hetzelfde materiaal met een zelfde diameter. Het kunstwerk is transparant. Als de zon op het kunstwerk schijnt of als het door de lampen wordt aangestraald, zal het schitteren als een waterdruppel in de zon. De sterke relatie met water komt door de aanwezigheid van de watertoren. De directie van de Watermaatschappij Limburg (WML) reageerde meteen positief op het verzoek van burgemeester en wethouders om in gezamenlijkheid het kunstwerk te realiseren. De belangrijkste voorwaarde was dat het kunstwerk geen water mocht bevatten. Dit vanwege het onderhoud en de verkeersveiligheid die door bevriezing van water op het wegdek in het geding komt. De kunstenaar heeft op treffende wijze invulling weten te geven aan de opdracht om een kunstwerk over water zonder water vorm te geven.

Een druppel met verkeersveilige kringen
Aan de verkeersveiligheid en de omwonenden is ook gedacht. Het kunstwerk is zo geplaatst en vormgegeven dat de schittering niet hinderlijk is voor verkeer en/of omwonenden. Bovendien hebben wij gekozen om de rotonde op te hogen en geen sokkel onder de druppel te plaatsen. Hierdoor lijkt het net alsof de druppel neerkomt op de beplanting die straks nog wordt aangebracht. Bijkomend voordeel is dat het niet meer mogelijk is om over de rotonde te kijken, waardoor het verkeer wordt gedwongen om af te remmen. Het is ook niet meer mogelijk dat weggebruikers de rotonde tegen de rijrichting in passeren, wat in het verleden nog wel eens wilde gebeuren. Als het kunstwerk is geplaatst en alle bijkomende werkzaamheden zijn afgerond, heeft het gehele project ca. 30.000,00 gekost. De gemeente Nuth en WML dragen deze kosten.

Een afgerond geheel
Op zondag 26 januari 2003 om 15.00 uur vertrekken wij vanaf de watertoren aan de Torenstraat naar de rotonde. Het kunstwerk gaat in de optocht mee en zal vervolgens door de kunstenaar op zijn plaats worden gezet. De fanfare St. Caecilia Schimmert en de schutterij Sebastiaan Schimmert begeleiden de genodigden in de optocht. Aansluitende zijn de genodigden (waaronder de fanfare, de schutterij, raads-, commissie- en collegeleden en leden van de projectgroep kunstbeleid), welkom in het gemeenschapshuis Schimmert. In maart 2003, als de grond van de opgehoogde rotonde is ingeklonken, zal Essent de verlichting van de druppel aanbrengen. Daarna zullen wij de heuvel aanplanten. De beplanting zal passen bij de omgeving en het kunstwerk. De rotonde met het kunstwerk vormen dan een eenheid. Veiligheid en kunst versterken dan het aanzien van Schimmert en de gemeente Nuth.

Deel: ' Kunstwerk De Druppel op rotonde in Schimmert '
Lees ook