Gemeente Eemsmond


Persberichten

Kunstwerk Noordkaap gemeente Eemsmond

vrijdag 14 februari 2003

Eind 2002 is op het noordelijkste puntje van Nederland een kunstwerk geplaatst. Dit kunstwerk is gemaakt door René de Boer uit Usquert en heeft als naam de Hemelpoort meegekregen. Op vrijdag 21 februari aanstaande zal het kunstwerk officieel in gebruik worden genomen.

De officiële ingebruikname vindt plaats op de Noordkaap, de plek waar het kunstwerk te zien is. Dit is in het uiterste noorden van het land, op de Emmapolderdijk boven de plaats Uithuizermeeden. In de donkerste dagen van het jaar, op de meest onherbergzame locatie die je kunt bedenken en wellicht tijdens het guurste weer, wordt de Hemelpoort op spectaculaire wijze in gebruik genomen. Iedereen is van harte welkom om de openingshandeling bij te wonen. We adviseren bezoekers om bij de keuze van hun kleding en schoeisel rekening te houden met de elementen. Het programma start om 19.00 uur en is rond 20.45 uur afgelopen.

Opvallende markering
Met de Hemelpoort heeft de Noordkaap een opvallende markering gekregen. Het beeld weegt ruim 550 kilo en is ruim 2,50 meter hoog. De poort heeft vier dimensies. Naast lengte, diepte en breedte is er ook een lijn naar boven. Mensen die tussen de vier pilaren staan, kunnen naar boven kijken. Naar de hemel. René de Boer heeft er bewust voor gekozen om het beeld van cortènstaal te maken. Dit materiaal is erg weersbestendig en de roestkleur lijkt op de kleur van de aarde, waardoor het beeld een woeste uitstraling krijgt.

Hemelpoorten
De kunstenaar maakt vaker gebruik van het thema poorten. Ook heeft hij al eerder een hemelpoort gemaakt. De Werkmanpoort die in 1979 geplaatst is bij het herinneringskamp Westerbork is ook van zijn hand. De hemelpoort op de Noordkaap is gemaakt in 2000. Eind 2002 kreeg het zijn bestemming als markering van het noordelijkste puntje van Nederland. Bij het beeld is een bankje geplaatst, hetgeen mogelijk is gemaakt door de Rotary Uithuizen Het Hogeland.

Deel: ' Kunstwerk Noordkaap gemeente Eemsmond in gebruik '
Lees ook