Hogeschool voor de Kunsten Utrecht


HKU Bureau PRM

Persberichten

YOUR BRIDGE (O1/99)

persbericht

KUNSTWERK VAN WERELDFORMAAT KOMT VIA INTERNET TOT STAND

Een groot aantal studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) bouwt vanaf januari 1999, onder begeleiding van kunstenaar en HKU-docent grafische vormgeving Paul Gofferjé, aan een groot kunstwerk op Internet onder de naam YOUR BRIDGE. Het doel is om een digitale brug over de wereld te slaan die het oude met het nieuwe millennium verbindt. Het eindbeeld is een aaneenschakeling van interpretaties van bruggen uit zoveel mogelijk landen ter wereld. Om bijdragen van hoge kwaliteit te verzamelen wordt door de studenten samenwerking gezocht met interessante kunstenaars/fotografen, etc. De werktitel van het project is Bridge Under Construction. De eerste keer dat er iets officieel getoond wordt is in mei/juni 1999 tijdens het Fotofestival Naarden; het YOUR BRIDGE-project is al door dit festival geprogrammeerd!
INTERNETLOCATIE: https://yourbridge.hku.nl

De korte termijn van een jaar waarop een en ander moet worden gerealiseerd en de vorm waarin het werk verschijnt vraagt een nieuw soort inspanning van kunstenaar/regisseur. Het Internet leent zich voor dergelijke nieuwe toepassingen, en kan dit probleem aan. Er wordt een Bridge over WWW-2000 netwerk opgestart, dat bestaat uit een groot aantal digitaal-creatieve site-beheerders. Software zal alle beelden/bijdragen uiteindelijk aan elkaar rekenen (onzichtbaar lassen) tot een ononderbroken aaneenschakeling van alle verbeeldingen van bruggen uit alle landen. Het publiek kan een eigen voorkeur kenbaar maken in een aantal bruggenhoofden en slaat vervolgens een eigen brug over de wereld.

Eerdere projecten met bruggen
Het project sluit aan bij eerdere projecten van Paul Gofferjé (e.a.) die internationaal aandacht verkregen zoals Bridge over Europe 1992; een dia van 75 meter lengte, die bestaat uit digitaal aan elkaar gelaste 360` panorama fotografie. Bridge over Europe 1992 was te zien tijdens de wereldtentoonstelling in Sevilla/Europees paviljoen en in de gashouder Westergasfabriek te Amsterdam. Tot en met het jaar 2000 is het werk nog te zien op JFK Airport New York (vanaf 1997).

Deel: ' Kunstwerk van wereldformaat komt via Internet tot stand '
Lees ook