Ministerie van VWS

Kunstwerk Wim T. Schippers onthuld op ministerie van VWS

Donderdag 16 december, persbericht nummer 133

Vandaag is in het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een kunstwerk van Wim T. Schippers met de titel Het is me wat onthuld. Rijksbouwmeester Wytze Patijn bood het kunstwerk aan het ministerie aan. Het kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van de percentageregeling beeldende rijksgebouwen.

Voor de entreehal van het ministerie vervaardigde Wim T. Schippers een wetenschappelijk hoogstandje. Na een maandenlange samenwerking met de Technische Universiteit in Delft is het zogenaamde mechatronische apparaat nu bedrijfsklaar en geïnstalleerd. Voor het eerst in de geschiedenis van de natuurwetenschap is het gelukt om de zwaartekracht door middel van magnetische sturingssystemen permanent op te heffen.

Boven een natuurstenen, kubusvormige sokkel hangt roerloos een kolossaal brok steenachtige materie, volledig vrij zwevend in de lucht. Drie grote elektromagneten oefenen een opwaartse kracht uit op drie permanentmagneten die in de zwevend object zijn ingebouwd. Lasersensoren, die zijn aangebracht in de holle sokkel, meten honderd keer per seconde de precieze positie van de steen. Een computer stuurt met behulp van die informatie de speciale versterkers aan die de magneten een gecontroleerde zijdelingse kracht laat uitoefenen. In de sokkel staat de tekst Het is me wat gegraveerd.

Ter gelegenheid van de onthulling stelde Wim T. Schippers samen met striptekenaar Theo van den Boogaard een strip (Sjef van Oekel onthult), geschreven voor en over VWS.

Wim T. Schippers
Wim T. Schippers is een veelzijdig kunstenaar, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn spraakmakende producties voor radio (Ronflonflon) en televisie (Barend Servet Show, We zijn weer thuis, Wetenschapsquiz). Daarnaast schrijft hij toneelstukken (Going to the Dogs) en stripverhalen (Sjef van Oekel) en spreekt hij al jaren de stem van Ernie van Sesamstraat in.

Zijn oeuvre als beeldend kunstenaar is even onverwachts als onvoorspelbaar. Zo goot hij bij wijze van performance een flesje limonade leeg in de Noordzee en liet hij bij een tentoonstelling grote schalen gebak aanrukken om ze vervolgens direct in het toilet te storten. Ook kunstwerken voor de openbare ruimte tonen een zelfde humoristische benadering. Schippers plaatste in een trouwzaal in het Amsterdamse stadhuis een draaischijf als plek van huwelijksvoltrekking.

Deel: ' Kunstwerk Wim T. Schippers onthuld op ministerie van VWS '
Lees ook