---

Ministerie van Defensie---

Kustwacht Antillen en Aruba ingezet bij zoekactie naar vermiste boot

18-06-2002

De Kustwachtcutter Poema van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba wordt momenteel ingezet bij een grote zoekactie naar een vermist bootje. Onder leiding van de Franse Autoriteiten op Sint Maarten wordt sinds zondagavond gezocht naar het bootje, met naar verluid 35 opvarenden, dat zaterdagavond gezonken zou zijn.

De zoekactie begon nadat op zondag (16 juni) omstreeks 23.33 uur er ten westen van Sint Maarten drie personen in het water werden gesignaleerd. Daarvan is één persoon door een passerende zeilboot uit het water gehaald. De twee andere personen zijn tot op heden nog niet teruggevonden. De persoon die uit het water werd gehaald verklaarde dat de boot op zaterdagavond met ongeveer 35 personen aan boord vanuit Sint Maarten was vertrokken en dat de boot na een ontploffing aan boord was gezonken.

Zondag werd een andere overlevende bij een baai in St. Martin, het Franse gedeelte Sint Maarten, aangetroffen. Door Fort de France, onder wiens Search And Rescue-gebied deze baai valt, werd vervolgens ook een verzoek ingediend om de Antilliaanse politiehelikopter van Sint Maarten en de Kustwachtcutter Poema in te zetten voor de zoekactie.

Samen met het Rescue and Coordination Centre op Curaçao en Puerto Rico hebben de Fransen vervolgens een zoekplan ingesteld, waar een Franse marine vliegtuig, een Franse landmacht helikopter, een Amerikaanse marine vliegtuig van het type Hercules en een Amerikaanse marine helikopter aan meedoen. Voor wat betreft de zoekactie op het water word een Franse cutter van de Gendarmerie, een Franse cutter van de Douane en de Kustwachtcutter Poema van de van de Nederlandse Antillen en Aruba van het steunpunt op Sint Maarten ingezet.

Beide overlevenden hebben volgens hun eigen verklaring de Haitiaanse nationaliteit en bevestigden dat er zich aan boord Chinezen en Dominicanen bevonden.

Deel: ' Kustwacht Antillen en Aruba ingezet bij zoekactie naar vermiste boot '
Lees ook