Ministerie van Defensie

Redding in de NA

Kustwacht redt bemanning neergestort vliegtuigje

27-07-2001

De Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba heeft gisteren na een grote zoekactie de tweekoppige bemanning van een verongelukt vliegtuigje gered. De zoekactie begon ´s morgens om 07.30 uur toen Air Traffic Control op Curacao meldde dat er een klein vliegtuigje (type Beechcraft) in de problemen was.

Het vliegtuig, onderweg van Maracaibo naar Turks en Caicos had problemen met zijn motor. Op dat moment bevond het vliegtuigje zich 80 mijl ten Noordwesten van Aruba. De positie werd bevestigd door een ander toestel, dat het betrokken vliegtuig laag had zien vliegen. Alle contact met het vliegtuig was daarna verbroken.

Via het Reddings en Coördinatiecentrum van de Kustwacht werd zowel een P3C-Orion als een klein vliegtuig van de SARFA (Sea Rescue Foundation te Aruba) de lucht in gestuurd om het vliegtuigje te zoeken. Ook werd een F16's van de FOL (Forward Operating Location) ingezet om snel de plaats van het ongeval te lokaliseren.

De zoektocht werd uitgebreid met nog een aantal vliegende en varende eenheden. Uiteindelijk vond de P3C-Orion van de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba om 12.38 uur een vlot met twee drenkelingen op de aangegeven positie. De P3C-orion bleef bij de drenkelingen in de buurt en dirigeerde de Lynx-helikopter van Hr.Ms. Van Amstel naar de aangegeven positie. Deze heeft enige tijd later de drenkelingen uit het vlot gehaald en veilig naar de luchthaven van Aruba gebracht. Rond drie uur landde de helikopter op Aruba met de beide bemanningsleden. Beiden verkeerden in goede gezondheid. Slechts een van hen had lichte verwondingen aan het gezicht.

De zoekactie heeft in totaal vijf uur geduurd. Aan de zoekactie werd deelgenomen door Nederlandse P3C-Orion, de Lynx-helikopter van Hr.Ms. Van Amstel, een Piper vliegtuig van de SARFA (Aruba), een P3C-Orion van de Amerikaanse Douane, een Amerikaanse F16 van de FOL (Forward Operating Location) en de Kustwachtcutter Panter van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba. De coördinatie lag bij het Reddings en Coördinatiecentrum te Curacao van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. (Foto: MLD)

Zoekwoorden:

Deel: ' Kustwacht Antillen redt bemanning neergestort vliegtuigje '
Lees ook