'Kwaliteitsvenster' wint Vaagtaalverkiezing 2014


Amsterdam, 20141210 -- De Vaagtaalverkiezing 2014 leverde met 14% van de stemmen een duidelijke winnaar op: ‘kwaliteitsvenster’. Met 13% behaalde ‘doelmatigheidsconsulent’ een eervolle tweede plaats. Het ‘ombuiggesprek’ sloot met 11% de top 3. De volledige uitslag van de Vaagtaalverkiezing vind je op vaagtaal.nl.

Vaagtaalverkiezing
Bijna 1900 mensen deden mee aan deze zevende editie van de Vaagtaalverkiezing, een jaarlijks venster op de Nederlandse taal. 1 op de 7 stemmen ging naar ‘kwaliteitsvenster’. Hiermee heeft dit woord de kwalitatief dubieuze titel vaagste vaagtaal van 2014 gewonnen.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. De vaagtaalredactie selecteerde hieruit 14 woorden en uitdrukkingen. In november kon iedereen via vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van deze genomineerde woorden.

Vaagtaalenquête
De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Zo bleek dat precies evenveel mannen als vrouwen ‘kwaliteitsvenster’ bijzonder vaag vinden. Aan de andere kant raakt ‘dat raakt me’ vrouwen twee keer zo hard als mannen. Verder was, net als vorig jaar, de doorsneestemmer een 51-jarige vrouw met een opleiding op wo-niveau en werk in de communicatie/media/journalistiek.

Vaagtaalverkiezing 2014 de uitslag

Vage genomineerden
De Vaagtaalverkiezing, het jaarlijkse kwaliteitsvenster op de Nederlandse taal, werd in 2014 door een doelmatigheidsconsulent aan een heus ombuiggesprek onderworpen. Vaagtaalgebruikers moeten uit hun comfortzone, anders lukt het ze nooit om een stip aan de horizon te zetten richting participatiesamenleving. Niet belangrijk? Doe het voor je kids, want die raken je. Kijk, het zit iedereen in het dna om het taalgebruik drastisch te nivelleren, maar in mijn houtskoolschets van een vaagtaalloze toekomst, hebben zelfs onderzeebootchristenen recht op loonhervormingen. De Nederlandse taal is tenslotte een goedgevulde goodybag vol mogelijkheden!

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Teksten die vaak vol staan met vaagtaal zijn onder andere beleidsbabbels, managementspeak en onderwijslingo. Meer informatie over vaagtaal en de symptomen van deze akelige ziekte vind je op vaagtaal.nl.

Arjen Ligtvoet
Deel: ' 'Kwaliteitsvenster' wint Vaagtaalverkiezing 2014 '
Lees ook