MEESTER STEGEMAN

Kwart van de basisscholieren ontbijt niet altijd

PERSBERICHT

Kwart van de basisscholieren ontbijt niet altijd In het kader van onderzoek naar de ontbijt- en lunchgewoonten van 4 tot 12-jarigen bereiden basisscholieren de grootste belegde boterham

Deventer, 30 januari 2003 - Een kwart van de basisscholieren blijkt niet altijd te ontbijten en 'gezond' is nauwelijks een issue bij het samenstellen van de broodtrommel. Dat blijkt uit een onderzoek naar de ontbijt- en lunchgewoonten van 4 tot 12-jarigen dat het onderzoeksbureau Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van Stegeman. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd op basisschool De Toonladder in Nieuwegein en overhandigd aan de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Voorafgaand aan de presentatie van de onderzoeksresultaten hebben scholieren van groep 7 van De Toonladder onder leiding van presentatrice Yvon Jaspers de grootste boterham ter wereld belegd.

Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de huishoudens de scholieren samen met hun ouders de samenstelling van het tussendoortje en de lunch bepalen. De invloed van de kinderen neemt toe, naarmate zij ouder worden. Zo bepaalt in de bovenbouw één op de tien scholieren zelf wat zij meenemen naar school.

Samenstelling van lunch en tussendoortje
'Gezond' wordt door de ouders van basisscholieren aangeduid als het belangrijkste criterium bij het samenstellen van de lunch en het tussendoortje. In de praktijk is dit echter niet doorslaggevend en blijkt broodbeleg vooral 'lekker' te moeten zijn. Chocoladebeleg (pasta, hagelslag en vlokken) is immers de meest favoriete belegsoort bij basisscholieren. Kaas en boterhamworst komen op de tweede en derde plaats. In een reactie hierop geeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten aan het brood vooral dun te beleggen en zoet en hartig beleg te variëren. Opvallend is dat de keuze voor hartig beleg als kaas en vleeswaren toeneemt, wanneer scholieren ouder worden. Andere opvallende uitkomsten van het onderzoek zijn het feit dat slechts één op de drie basisscholieren voor de lunch fruit mee naar school krijgt en dat 11% van de onderbouwscholieren snoep meekrijgt voor de lunch. Het meegeven van snoep zouden basisscholen volgens de Nederlandse Vereniging van Diëtisten absoluut niet moeten toestaan. Voorts is uit het onderzoek gebleken dat koek, fruit en vruchtensap de meest favoriete tussendoortjes zijn en dat vruchtensappen populairder zijn dan melk en yoghurtdrinks.

Warme lunch kent evenveel voor- als tegenstanders 28% van de bovenbouwscholieren, 23% van de middenbouwscholieren en 17% van de onderbouwscholieren luncht altijd op school. Tijdens de lunch wordt in de meeste gevallen brood genuttigd. Het onderzoek heeft aangetoond dat de warme lunch die basisscholen sinds 1 januari 2003 kunnen aanbieden, evenveel voor- als tegenstanders kent (respectievelijk 30% en 29%).

Online onderzoek
Motivaction, bureau voor onderzoek en strategie ontwikkeling, heeft het onderzoek naar de ontbijt- en lunchgewoonten van basisscholieren uitgevoerd in opdracht van Stegeman. Aan het online onderzoek hebben 651 ouders deelgenomen, waarvan 232 ouders met kinderen in de onderbouw, 302 ouders met kinderen in de middenbouw en 340 ouders met kinderen in de bovenbouw van de basisschool. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn te downloaden op www.stegeman.nl.

Grootste boterham
In het kader van het onderzoek hebben leerlingen uit groep 7 van basisschool De Toonladder in Nieuwegein onder leiding van de presentatrice Yvon Jaspers de grootste boterham ter wereld belegd. De boterham, die gebakken is door Jacob Kempenaer, had een afmeting van ca. 2,5 bij 3,5 meter en was belegd met leverworst.


----------- EINDE PERSBERICHT ----------

Deel: ' Kwart van de basisscholieren ontbijt niet altijd '
Lees ook