Kwart wintersporters gaat off-piste


's-Hertogenbosch, 20160211 -- Bescherming is niet voor iedere Nederlandse wintersporter vanzelfsprekend. Drie op de tien wintersporters dragen dit jaar helemaal geen bescherming. Men neemt wel risico’s. Een zesde van alle wintersporters springen weleens van een schans en een kwart van de mensen doet aan off-piste. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 3.058 Nederlanders.

Oostenrijk populairste land
Dit seizoen gaan één op de vijf Nederlanders op wintersport. Het populairste land is Oostenrijk, waar de helft heen gaat. Daarna volgen Frankrijk (17%) en Zwitserland (8%). Bijna negen op de tien (86%) gaan skiën dit seizoen. De rest gaat snowboarden. Dit moet in veel gevallen nog wel even gehuurd worden: de helft heeft geen eigen materiaal. 

Veiligheid niet altijd voorop
Aan de veiligheid wordt vooraf niet altijd gedacht. De helft van de wintersporters treft vooraf geen fysieke voorbereidingen. Een derde zorgt dat de conditie op peil is voordat ze afreizen naar de plaats van bestemming. 80% heeft voor de zekerheid ook een speciale wintersportdekking afgesloten voor eventuele ongevallen. Eenmaal op de piste dragen zes op de tien wintersporters een helm. Mensen met kinderen zetten in negen van de tien gevallen een helm op bij hun kinderen. In drie op de tien gevallen wordt helemaal geen bescherming gedragen. Mocht er een lawine plaatsvinden, dan is 20% van de mensen terug te vinden middels een lawinezender in de jas of broek. 

Wintersporters nemen risico
Een kwart van de mensen doet aan off-piste skiën. Eén op de zes waagt weleens een sprong van een schans. Daarnaast gaat een kwart tijdens de vakantie weleens rodelen. Zes op de tien wintersporters doen aan après ski en 45% drinkt ook al alcohol tijdens het skiën of snowboarden. Daarvan houdt bijna iedereen het wel bij hooguit een enkel glas bij de lunch. 

Methodiek en verantwoording
De cijfers uit dit marktonderzoek zijn tot stand gekomen door een grootschalige onderzoek onder het Multiscope online consumentenpanel, waarbij in totaal 3.058 leden het onderzoek volledig hebben ingevuld waarvan er 535 op wintersport gaan of zijn geweest dit seizoen. Het onderzoek is representatief voor de online populatie. 

Over Multiscope
Multiscope is specialist op het gebied van online marktonderzoek. Onze diensten brengen voor opdrachtgevers de behoeften, wensen en meningen van de doelgroep in kaart. Dit kan met marktcijfers, het consumentenpanel, B2B panel en software voor online marktonderzoek. 


Deel: ' Kwart wintersporters gaat off-piste '
Lees ook