Kwita Izina – 10 jaar bescherming van zilverruggorilla’s in Rwanda


Rwanda, 20140701 -- Rwanda viert met de 10e editie van de jaarlijkse naamgevingceremonie Kwita Izina de geboorte van 18 babygorilla’s in Volcanoes National Park in Rwanda. Dit gebeuren vindt plaats in Kinigi (Musanze) op 1 juli 2014 en heeft dit jaar het thema ‘A Decade: Conserving-Empowering-Growing’.

‘Door middel van deze ceremonie vieren we niet alleen de geboorte van de baby’s van één van ’s werelds meest bedreigde diersoorten, maar grijpen we ook de gelegenheid aan om verschillende personen en organisaties te waarderen die zich inzetten om deze zeldzame dieren te beschermen’, aldus ambassadeur Yamina Karitanyi, binnen de Rwanda Development Board hoofd van de afdeling Toerisme & Natuurbehoud. Zij voegt hieraan toe dat initiatieven door de Rwandese gemeenschap sinds 2003 hebben geleid tot een groei van 26,3% in de populatie van de zilverruggorilla’s en Kwita Izina draagt in grote mate bij aan dit succes; alsmede de Rwandese overheid welke zorgt dat het gorilla-toerisme kan floreren in een voor hen veilige omgeving.

Eerder dit jaar tijdens de FITUR in Madrid was Kwita Izina genomineerd voor de UNWTO Ulysess Award Award for Innovation in Public Policy and Governance en werd uiteindelijk tweede.
De toeristische sector in Rwanda is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. In 2013 kwamen er 1,137,000 reizigers op bezoek, goed voor $ 294 miljoen (in het jaar 2000 was dit $62 miljoen). De groei is toe te schrijven aan de toenemende bekendheid van Rwanda als stabiele vakantiebestemming met daarbij de verbetering in de bereikbaarheid van het land. De nationale luchtvaartmaatschappij RwandAir opende nieuwe routes in de regio en vanuit Nederland zijn er uitstekende verbindingen op Kigali met KLM en Turkish Airlines.

Kwita Izina is gebaseerd op de eeuwenoude Rwandese ceremonie waarbij pasgeboren baby’s een naam krijgen. Tijdens de afgelopen negen edities hebben 161 zilverruggorillas een naam gekregen tijdens Kwita Izina en vorig jaar waren Lieke van Lexmond en Mark van Eeuwen afgereisd naar het land van de duizend heuvels om één van de gorilla-baby’s een naam te geven.

Meer informatie:
Kwita Izina www.rdb.rw/kwitizina
Ambassade van Rwanda www.netherlands.embassy.gov.rw
Lieke en Mark – Kwita Izina 2013 www.youtu.be/zImECBe3qyw


Deel: ' Kwita Izina – 10 jaar bescherming van zilverruggorilla’s in Rwanda '


Lees ook