---

Ministerie van Defensie---

Laagvliegoefening in de omgeving van de Marnewaard

13-05-2002

Persbericht van het ministerie van Defensie DV/PB029

De laagvliegoefening "Purple Windmill" wordt vanaf dinsdag 14 mei in de omgeving van de Marnewaard gehouden. Deze gecombineerde land- en luchtmachtoefening maakt deel uit van de opleiding van zogenoemde Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht.

Bij deze oefening gaat het om militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers (Forward Air Controllers) van jachtbommenwerpers over de precieze plaats van de aan te vallen doelen. Naast F-16s van de Koninklijke Luchtmacht nemen ook vliegtuigen van enkele NAVO-bondgenoten aan de oefening deel. De oefening wordt gehouden van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 mei 12.00 uur.

De deelnemende vliegtuigen zullen tijdens de daguren tussen 09.30 uur en 16.00 uur boven en rondom de Marnewaard op lagere hoogte dan normaal vliegen. Binnen een straal van 15 kilometer van het oefenterrein de Marnewaard mag worden gevlogen op een minimumhoogte van 500 voet (ca. 150 meter), met uitzondering van het Waddengebied. De minimum vlieghoogte buiten dit gebied is 1200 voet (ca. 360 meter). Het gebied - boven een denkbeeldige lijn van Dokkum, Drachten, Leek en Appingedam tot aan de Waddenzee - is gedurende de oefening tussen de 700 (ca. 210 meter) en 2500 voet (ca. 750 meter) alleen toegankelijk voor militair vliegverkeer dat aan de oefening deelneemt.

Deel: ' Laagvliegoefening in de omgeving van de Marnewaard '
Lees ook