---

Ministerie van Defensie---

foto: Thuiskomst AWACS-personeel (1)(Peter Wiezoreck)

Laatste AWACS-toestel uit Amerika teruggekeerd

16-05-2002

Op de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen is vanmiddag (16 mei) het laatste E-3A AWACS-radarvliegtuig teruggekeerd uit de Verenigde Staten. Sinds oktober vorig jaar hebben deze radarvliegtuigen van het bondgenootschap een bijdrage geleverd in de luchtverdediging van de Verenigde Staten. Dit in het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme. Bij de operatie waren ook Nederlandse militairen van marine en met name luchtmacht betrokken. Daarnaast werd een belangrijke bijdrage geleverd door bij de NAVO-eenheid geplaatste Nederlandse burgermedewerkers van het bondgenootschap. Het laatste toestel werd welkom geheten door Lord Robertson, de secretaris-generaal van de NAVO.

De NAVO-bijdrage aan de Amerikaanse luchtverdediging, beter bekend als operatie "Eagle Assist" was bedoeld om soortgelijke vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht de kans te bieden elders in de wereld te worden ingezet voor de strijd tegen het terrorisme. Het personeel van de detachementen, die op de vliegbasis Tinker Air Force Base in Oklahoma waren gestationeerd, werd regelmatig afgelost. Tot de laatste bemanning hoorde ondermeer luchtmacht sergeant 1 Bas Willemen. "In het begin van de missie hadden we het erg druk met vluchten van 12 uur en langer. De laatste weken werd het wat rustiger." Hij kijkt naar Lord Robertson die zijn zoontje Tomon vraagt hoe het is dat papa weer thuis is.

De plaatsvervangend commandant van de NAVO-eenheid, de Nederlandse luchtmachtkolonel Jos van Dam vond dat de NAVO-operatie - naast de operationele waarde voor de luchtverdediging van de Verenigde Staten - er ook toe bij had gedragen dat zijn eenheid beter bekend werd. "De mensen weten nu wat onze AWACS radarvliegtuigen voor werk doen en hoe ze kunnen bijdragen aan de veiligheid. Voor ons zelf heeft het daarnaast een positief effect gehad op de onderlinge saamhorigheid. Dat geldt zowel voor onze mensen die in Amerika waren gestationeerd als de thuisblijvers hier in Duitsland." De AWACS-vliegtuigen, die meer dan 4.000 vlieguren vlogen tijdens "Eagle Assist", leverden vooral een bijdrage aan de luchtverdediging van het oosten van de Verenigde Staten. Van Dam: We vlogen regelmatig boven New York en Washington, waarbij ik het zelf bijzonder vond om die ene keer net boven het Witte Huis te vliegen op het moment dat de Amerikaanse president Bush de Russische president Poetin ontving." (foto's: Peter Wiezoreck)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
foto: Thuiskomst AWACS-personeel (2)(Peter Wiezoreck)

Deel: ' Laatste AWACS-toestel uit Amerika teruggekeerd '
Lees ook